Пред нама је ера електричних и хибридних аутомобила

До 2025. године сваки трећи аутомобил у Европи биће електрични или хибридни. Сајам у Франкфурту који је у току, понудио је већ за следећу годину око 30 електричних возила за свакодневну употребу. Ова возила имају високе цене и на нашем тржишту, без субвенција државе и изградње инфраструктуре, не треба их очекивати тако брзо.

„Мерцедес“ је одлучио да први до Нове године понуди вожњу на струју и дизел, што ће у Србији бити и те како интереснатно.

У оквиру Сајма у Франкфурту имали смо прилику да први у свету пробамо дизел хибриде који до 77 километара возе само на струју, а ако идете ван града укључује се дизел мотор и онда вам је домет неограничен.

Ако овај аутомобил пуните код куће, дневна вожња у граду на струју коштаће вас само 77 динара по нашим ценама струје, тако да вас озбиљнији трошак очекује тек када идете на пут.

„Ми мислимо да је овај домет сасвим довољан до посла и назад у градовима. Задовољавамо и то да се можете возити по центру града само на струју, а дизел нисмо избацили из употребе“, каже Јохан Ект из компаније „Mерцедес“.

Нова „мерцедесова“ „Ес“ класа која стиже 2022. године, биће на струју и имаће домет 750 километара.

„Опел“ је такође избацио електрична, али и хибридна возила. Њихова „корса Е“ која има погон на батерије може да вози и до 380 километара без пуњења, што је довољно, кажу стручњаци, за свакодневну употребу.

И најскупљи аутомобил на сајму је хибридни. „Ламборгини сијан“ вреди 3,3 милиона евра, постиже преко 1.000 коњских снага и целокупна производња већ је распродата.

„Фолксвагенов“ пројекат „ИД-3“ је нови „голф“ на струју који има ранг од 350 до 470 километра.

Његова цена је испод 30.000 евра и претендује да буде први народни електрични аутомобил доступан свима. На сајму је примљено већ 30.000 капара по 1.000 евра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво