Фестивал „СУТРА“ у Музеју науке и технике

Високотехнолошке теме и феномени, вештачка интелигенција и лажне вести у центру су пажње 10. Фестивала „СУТРА“. Од научних и уметничких истраживања, па до визија, из различитих углова сагледавају се различите теме које мењају и усмеравају нашу стварност, наше СУТРА, па је и назив тако настао.

Кроз форме изложби, разговора и радионица публика је активно укључена - поставља питања, критикује, предлаже одговоре и мотивише учеснике. Фестивал је отворен изложбом „У име алгоритма“.

„Сваки компјутерски код је уствари писани алгоритам, рачунарски програм који управља нашом свакидашњицом. То је једно неуређено поље, нема етичких кодекса и правних норми, то је вештачка интилигенциј", истакао је Иван Станић, аутор Фестивала „СУТРА“.

Фестивал истражује повезаност науке, технологије и уметности, отуда и преплитање наизглед разнородних тема: Машинско учење, Вештачка интелигенција и уметност, Феномен лажних вести, Музика на струју, Некреативно писање и друге. 

„У овом виртуелном окружењу се налазе биљке које су повезане на базу података који скоро у реалном времену мери више од пет највећих загађивача ваздуха, и та база података сакупља податке са више од 100 000 мерних места у свету“, рекла је Тања Вујиновић, дигитални уметник.

Десети Фестивал „Сутра“ одржава се у Музеју науке и технике до 23. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво