Без дозволе аутора нема објављивања ни у медијима ни на друштвеним мрежама

„Фејсбук“ је прошле недеље издавачкој кући „Бука“, која објављује дела Мишела Уелбека на српском језику, блокирао свако будуће плаћено оглашавање и на „Фејсбуку“ и на „Инстаграму“. Све то се догодило јер је објављен цитат из Уелбекове књиге „Серотонин“, што ова друштвена мрежа не дозвољава. Шта смемо да објављујемо на друштвеним мрежама и да ли је Закон о ауторским и сродним правима још ригорознији када су у питању медији?

Мој телефон, мој снимак и мој профил на Фејсбуку на који ћу то поставити. И то је све у реду, осим ако на снимку није нечије ауторско дело.

Концерти, изложбе, цитати из књижевности, чак и фотографије са интернета које најчешће користимо, сматрају се интелектуалном својином.

„Самим тим не бисте смели ни да објављујете таква дела на интернету као корисници друштвене мреже, али објављивање на интернету одговара самим ауторима и они то углавном толеришу јер то служи за промоцију њихових дела. Ако изричито не забране на концерту или изложби да се ти догађаји снимају, по правилу не би требало да буде никаквих последица“, истакао је Новак Вујичић, асистент на Правном факултету. 

Шта се сме а шта не сме? Да ли је закон о ауторским и сродним правима толико компликован?

„Код нас постоји судска пракса и постоји правна теорија који дефинишу јасне границе ауторског права. Мени се више чини да јавност није у довољној мери упозната са ауторским правом и његовом озбиљношћу у неку руку“, навео је Вујичић.  

„Закон о ауторским правима и коришћењу у Великој Британији је веома јасан без обзира на то да ли су у питању штампани или електронски медији. Оно што је мање јасно је када почнете да користите садржај који је објављен на друштвеним мрежама, а није га поставио аутор или званично лице. Одговорност је на оним медијима који користе такав садржај да обавезно контактирају са правим аутором и добију сагласност о коришћењу“, каже саветник за медије Дејвид Хејворд.  

Често се дешава да интересантан снимак или фотографија са друштвених мрежа постану тема за писане и електронске медије.

„Када дођемо до неког снимка, прво морамо да утврдимо ко је аутор, да ли је снимак аутентичан или је преправљан, да ли време на снимку одговара ономе што нам се каже – да нисмо узели нешто што је две године старо. Дакле, тек кад смо сигурни у аутентичност нечега и у то да аутор тог снимка дозвољава под било којим условима да ми то објавимо, ми то можемо да пустимо“, објаснио је Зоран Станојевић, уредник Интернет портала РТС-а.  

Дејвид Хејворд, бивши новинар Би-Би-Сија и дугогодишњи саветник за медије, каже да је за јавне сервисе који, поред телевизије, имају радио, сајт и профиле на друштвеним мрежама још компликованија ситуација када је реч о садржају с ауторским правом.

„И онда се поставља питање да ли можете да искористите исти садржај за све ваше платформе и медије. Са аутором морате да прецизирате за шта ћете све то користити, а не само да тражите дозволу за коришћење“, прецизирао је Хејворд. 

„Теоретичари ће рећи да чак и ако стављаш линк према неком сајту мораш да питаш, што је превазиђено, већ више од 20 година нико не прави то питање, али теоретичар ће рећи да без дозволе немаш право да повезујеш себе са другима. Међутим, садржаји са Јутјуба ако их тзв. ембедујемо, суштински ставим линк ка том сајту, а то изгледа као да је део мог сајта, то није нешто што је забрањено“, истакао је Станојевић.

Наравно, већа је и одговорности за медије који имају и већи утицај на јавност.

„Када неки снимак ми направимо, тачно знамо шта се на том снимку налази. Када неки снимак добијемо са стране, морамо да утврдимо шта се на том снимку налази. Међутим, када га емитујемо, за гледаоца, то је као да смо ми то направили јер ми лупамо печат аутентичности на тај материјал и ми својим приказивањем или објављивањем било где тврдимо да је то што наш гледалац или читалац добија истина“, објаснио је уредник Интернет портала РТС-а.  

„Провео сам много година радећи на Би-Би-Сију. Такве установе имају дужност да постављају стандарде на највиши могући ниво. Дакле, Би-Би-Си никада не би требало да прихвати фотографију или снимак за који нема дозволу за објављивање, а то исто важи и за РТС“, изричит је Хејворд.

Без дозволе аутора – ништа. Ни за друштвене мреже ни за медије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара