Шта ризикујемо ако користимо застарео оперативни систем

Многи приватни и пословни корисници и даље се ослањају на оперативне системе којима је истекла или ускоро истиче подршка произвођача, показало је истраживање компаније „Касперски“.

Иако су доступне новије верзије таквих оперативних система, око 41одсто корисника и даље користи оперативни систем ком је истекла или ускоро истиче подршка произвођача, попут „Виндоус икс-пе“ или „Видноус 7“.

Истовремено, 40 одсто мирко предузећа и 48 одсто малих и средњих предузећа и великих компанија се и даље ослања на ове системе. Ова ситуација ствара безбедносни ризик.

У већини случајева, крај животног циклуса оперативног система значи да провајдер неће издавати даља ажурирања, а то укључује и она везана за сајбер безбедност. Ипак, истраживачи безбедности или сајбер нападачи могу пронаћи рањивости које раније нису биле препознате унутар ових система. Ове рањивости се могу накнадно искористити у сајбер нападима и корисници ће остати незаштићени јер неће добити подршку која ће им решити проблем.

Да би тестирали колико оваквих ризичних система постоји и како би проценили ниво ризика, истраживачи компаније Касперскy анализирали су анонимне податке о коришћењу оперативних система које су добили од корисника решења Касперски секјурити нетворк (уз њихов пристанак). Резултати показују да четири од десет корисника и даље користи застареле системе, укључујући и оне изузетно старе попут „Виндоус икс-пеа“ и „Висте“.

Посматрајући специфичне верзије застарелих оперативних система које се користе, два одсто приватних корисника и један одсто радних станица које користе мирко предузећа ослањају се на „Виндоус икс-пе“ оперативни систем који није подржан више од 10 година.

Мање од пола процента приватних корисника и микро предузећа и даље преферира систем „Виндоус Виста“, за који је главна подршка завршена пре седам година.

Интересантно је што су неки приватни и пословни корисници пропустили бесплатно ажурирање на „Виндоус 8.1“ и наставили да користе „Виндоус 8“, који „Мајкрософт“ не подржава од јануара 2016. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво