Тешкоће у препознавању лажи на мрежама – алгоритам се може преварити

„Инстаграм“ је најавио увођење опције која ће корисницима омогућити да означе садржај за који сматрају да је лажан и тако га учине невидљивим за друге кориснике. Ипак, методе препознавања и процене упитних садржаја на интернету, тешке су и компликоване за спровођење.

„Друштвене мреже, као шти су Фејсбук и Инстаграм су у ствари јавни форуми. Сама природа јавних форума је да они дозвољавају да се објављују информације које корисници сами постављају. Сада се поставља питање, на који начин компанија, која је власник тог јавног форума може да то санкционише и на неки начин цензурише. Онда више то не би био јавни форум, постала би објављивач садржаја, као што је Њујорк тајмс или РТС“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму, новинар Радомир Марковић. 

Марковић сматра да је нови корак „Инстаграма“ на неки начин изнуђен и подсећа да су друштвене мреже постале изузетно моћни алат када се жели да се изврши неки утицај, посебно у САД.

„Како ће све то на крају да испадне, то ћемо да видимо, зато што ми још немамо никакве прецизне анализе о томе накоји начин то функционише. По информацијама које сада знамо, људи ће сами да пријављују нешто што мисле да је лажно. Питање је, колико су они у могућности да то процене“, објаснио је Марковић.

Сматра да ће најављени кораци бити тешки за спровођење, јер се алгоритам може заварати.

„Можда је прави тренутак да људе упозоримо да размисле добро о начину на који користе друштвене мреже. Ако већ сад знамо да постоје лажне информације и они признају да постоје лажне информације, и боре се против њих, имате ситуацију да то време које сте инвестирали и поставили на друштвене мреже, у ствари је вама, протраћено време“, рекао је Марковић.

Додаје да иза сваке смишљене кампање на друштвеним мрежама стоји нека комерцијална намера, од чега треба посебно заштити децу, ограничавањем времена проведеног на интернету и контролисањем понашања на мрежи.

Коментаришући примену алгоритама који препознају лажне и праве садржаје, Марковић каже да вештачка интелигенција има проблем „разумевања контекста“.

„Ако се вратимо суштини интернета и демократичности јавних форума, негде би требало пустити да то само, се на неки начин слегне, и изађе оно што вреди“, навео је Марковић.

број коментара 0 Пошаљи коментар