На српским путевима догодине електрични комбији домета 400 км

Од следеће године на нашим ауто-путевима у транзиту треба очекивати и прве електричне комбије са дометом до 400 километара. Екипа РТС-а била је јуче на светској промоцији првог таквог серијског возила у фабрици „Мерцедес“ у Штутгарту.

После аутомобила које покреће струја на ред су дошла и комби возила. „Мерцедесов“ комби који вози седам особа или 1.000 килограма терета, до краја године, моћи ће да купе таксисти, превозници и породице. Његов радијус није само градска вожња.

До 2025. године „Мерцедес“ планира да чак девет модела направи на потпуно електрични погон. Раније је презентован модел "EQC", а сада и "EQV", дакле постоје већ два аутомобила са аутономијом од 400 километара, што значи да се он са перформансама приближава „Тесли“.

Интреснатно је да је радни век батерије осам година. После тога не морате да баците возило, већ можете да га вратите фабрици која ће променити батерију и тиме обезбедити да још осам година можете да користите возило.

Његова максимална брзина је 160 километра на сат, а када бисте сада користили ово возило код нас на 100 пређених километара трошак би био само 100 динара.

„Надамо се да ћемо веома брзо, када се заврши развој батерија, домет оваквих возила подићи на 800 км, а време пуњења смањити на 15 до 20 минута, што ће овакав превоз приближити садашњим возилима“, објаснио је Маркус Бреитшердвит, директор комби програма у „Мерцедесу“.

Први комби на електрични погон неће бити јефтин, његова цена у комплетној опреми премашује 100.000 евра. Он је намењен богатим тржиштима Скандинавије где држава субвенционира и до 50 одсто од возила, а пуњење и разни бенефити су саставни део куповине.

Код нас субвенција за куповину електричних возила нема, док је, на пример у Словенији, око 7.000 евра, а у Хрватској око 10.000 евра при куповини.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво