И „Инстаграм“ у борби против лажних вести

„Инстаграм“ је најавио увођење опције која ће корисницима омогућити да означе садржај за који сматрају да је лажан и тако га учине невидљивим за друге кориснике, преноси портал „Seebiz“.

Иако се Инстаграм не сусреће са толико лажних објава као што је то случај са Фејсбуком, аналитичари истичу да је можда и ефикаснији у ширењу лажних информација.

Иако објављивање лажних информација на Инстаграму није забрањено, њихово означавање први је корак који је Инстаграм предузео у борби против лажних вести и неистинитих информација које се шире друштвеним мрежама.

Баш као што је то већ добро позната пракса на Фејсбуку, убудуће ће се такве информације теже ширити и самим Инстаграмом.

Фејсбук је још у мају покренуо препознавање фотографија на Инстаграму како би се садржај који је на Фејбуку означен као лажан или неистинит, аутоматски уклонио и са Инстаграма.

Објаве које алгоритам препозна као лажне неће бити обрисане, већ ће бити уклоњене из категорије „Истражи“ и неће се појављивати у резултатима претраживања.

Пријављивање лажних објава на Инстаграму за сад ће бити доступно само у САД-у, а временом и у остатку света.

Корисници Инстаграма много су активнији у „лајковању“, коментарисању и дељењу садржаја од корисника Фејсбука, а фактографи који раде са Фејбуком су скептични и не верују да корисници сами могу ефикасно препознавати и пријављивати лажне објаве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво