Да ли ће сигурносни појас у аутомобилу заменити сигурносно ћебе

Стручњаци за безбедност шведског произвођача аутомобила „Волво“ патентирају изум за безбедно спавање за воланом.

Није опште позната чињеница да је шведски произвођач аутомобила „Волво“ 1959. године поклонио човечанству најважнији изум у својој историји - сигурносни појас.

Генерални директор компаније изгубио је блиског рођака у саобраћајној несрећи и одлучио је да ангажује Нилса Болина као првог главног инжењера за безбедност у „Волвоу“. Иначе, Болин је до тада радио на развијању седишта за катапултирање пилота у борбеним авионима, али сада је добио задатак да измисли сигурносни појас.

Појасеви са једним ременом који су се до тада уграђивали у аутомобиле правили су више штете него користи. Узроковале су озбиљне повреде, чак и са фаталним последицама, доводили до оштећења унутрашњих органа у случају судара, а алтернативе, попут сигурносних појасева са четири тачке које користе пилоти, биле су непрактичне за свакодневну употребу.

Болиново решење су били појасеви са три тачке ослонца у облику слова V, који је могао да се кликне на место за неколико секунди по уласку у возило, појасеви какве до данас користимо.

Болинов патент, који је пријављен пре 60 година, нудио је „ефикасан и физиолошки повољан" начин заштите возача и путника, и био је тако значајна иновација да је „Волво“ одлучио да ово решење буде бесплатно за све произвођаче возила.

Можда их је ова одлука коштала милионе долара потенцијалног прихода, али до тренутка Болинове смрти 2002. године, „Волво“ је проценио да је његов изум спасaо више од милион живота.

Свеприсутност сигурносних појасева у три тачке помогла је „Волву“ да постане синоним за безбедност, а са појавом аутомобила са уграђеним ауто-пилотом, компанија се поново упустила у мисију обезбеђивања сигурности.

Одговор на нове трендове

Направити алгоритме који ће бити одговорни за превоз људи из места А до места Б један је од највећих изазова новог аутономног доба, посебно у случају аутомобила којима потпуно недостају волан, папучица кочнице или било који други уређај који ће човеку омогућити да преузме контролу над возилом.

Швеђани за ову врсту будућности су предвидели модел „волво 360це“, који у потпуности уклања традиционалне команде за управљање возилом и замишља простор у којем путници могу да раде, одмарају, па, чак, и спавају.

Верују да ће овај тип возила једнога дана заменити авиопревоз на краћим релацијама, а у својим промотивним материјалима наглашавају како можемо мирно да спавамо у овом возилу и стигнемо на јутарњи састанак одморни и свежи.

Унутрашњост модела „волво 360це“ подсећа на кабину пословне класе у авиону и употпуњена је седиштем које може да се претвори у лежај. Међутим, проблем је што класнични сигурносни појасеви у три тачке нису практични када неко лежи и спава.

Решење које су пронашли у компанији „Волво“ уопште није појас, већ покривач. Делује кроз једва приметан систем трака утканих у ћебе које су „лагано причвршћене“ на околну структуру аутомобила, а код путника не стварају осећај спутаности. Уколико дође до наглог судара, сигурносни покривач задржава особу од ногу до горњег дела тела.

За развој овог „сигурносног ћебета“ задужен је Малин Еколм, наследник Нилса Болина на позицији руководиоца за безбедност компаније „Волво“. Сматра да је сигурносни покривач први корак. Можда није коначан одговор, али је добар почетак.

Било би безбедније да аутомобили иду сами

Еколм напомиње да када би сва возила на путу била потпуно аутономна, онда би сва била савршено усклађена једна с другима и не би било шанси за несрећу. Директор компаније „Тесла“ Илон Маск, који је помогао пионирима у развоју потпуно аутономних система за вожњу, описао је аутомобиле са самосталном вожњом као „природни продужетак активне сигурности“ и тврди да ће ова технологија ускоро бити имплементирана код свих главних произвођача аутомобила.

Међутим, чак и ако аутомобили са ауто-пилотом једног дана у потпуности замене људе, ипак ће постојати прелазни период када ће возачи роботи морати да деле путеве са људским колегама. То значи да сигурносни појасеви нису једини проблем у погледу безбедности у саобраћају.
Један од највећих изазова у новој ери ће бити проналажење начина да аутономни аутомобили комуницирају са човеком без ослањања на контакт очима, употребу руку и других уобичајених гестова. Најлогичније решење тог проблема су боја и звук.

Тиркизна је боја будућности

Предњи део „волва 360це“ користи пулсирајуће светлосне сигнале за комуникацију са другим учесницима у саобраћају. Међутим, постоји само неколико боја које се јасно могу разликовати по јакој сунчевој свелости.

Црвена већ универзално значи успоравање или заустављање, наранџаста и жута преносе сигнале за опрез или намере, а зелена је повезана са сигурношћу. Возила за хитне случајеве имају монопол на плаву боју, што значи да за аутомобиле без вожача остаје само ружичаста или тиркиз.

У сарадњи са другим произвођачима аутомобила, „Волво“ је одлучио да користи тиркизну као боју која ће се користити за међусобну комуникацију аутономних возила.

„Звукови и боје које користимо дизајнирани су да буду интуитивни, мада ће и даље бити потребан период да пешаци науче нове сигнале. Неопходно је да постоји јединствено решење, један сигнални језик који ће људи научити. Морамо почети да живимо са роботима око нас и морамо да научимо како да комуницирамо са њима, иначе ће настати велика збрка“, наглашава директор „Волвоа“ за аутономне стратегије, Мартин Кристенсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво