„Хуавеј“ спреман да представи свој одговор и на „Гугл мапе“

Компанија „Хуавеј технолоџикс“, после промоције новог оперативног система „Хармони ОС“ који ће заменити „Андроид“, планира да у октобру представи и властити сервис за мапирање, уколико им америчка влада забрани коришћење „Гугл мапа“ на њиховим паметним телефонима.

Услуга мапирања „Хуавеја“, позната као Мап кит, неће моћи директно да се користи, али је осмишљена да охрабри програмере да израде апликације које се зазнивају на његовим могућностима.

Мап кит ће бити повезан са локалним сервисима за мапирање и покриваће око 150 земаља и региона.

Амерички сајт намењен за резервације смештаја „Букинг холдингс“, биће једна од софтверских компанија која ће бити партнер „Хуавеја“ на пословима мапирања.

Овај корак је од пресудног значаја како би „Хуавеј“ одржао популарност својих паметних телефона на међународном тржишту. Чанг Пинган, председник пословне групе „Хуавеја“ за потрошаче, истиче да је више од половине апликација за мобилне телефоне зависно од одређивања локације уређаја и ослањају се на могућности мапирања.

Мап кит ће бити доступан на 40 језика. Нудиће услуге саобраћаја у реалном времену и веома софистициран навигациони систем који ће моћи да препозна правац трасе пута. Такође ће омогућити и мапирање проширене реалности, додао је Панган.

Вашингтон је у мају ставио „Хуавеј“ на своју ентитетску листу и забранио му куповину америчких техологија без посебног одобрења владе. Почев од краја јула, неки амерички добављачи наставили су сарадњу са „Хуавејем“, али кинеска компанија још увек нема приступ кључним америчким технологијама, пре свега услугама ажурирања „Гугловог“ оперативног система „Андроид“ и Гугл мапа за своје паметне телефоне.

Генерални директор Удружења за проток информација у телекомуникационој индустрији, Сијанг Лиганг, сматра да мада „Хуавеј“ касни у погледу услуге мапирања, али поседује базне телекомуникационе станице у преко 160 земаља и региона, које могу пружити додатне податке за сателитско позиционирање уређаја и на тај начин омогућити много бољу услугу мапирања.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво