Паметни станови – Мањи трошкови, већи ужитак

Упркос томе што су у неким земљама западне Европе паметни станови присутни чак тридесет година, њихово позитивно искуство прихватамо опрезно. У данашњој причи о паметним становима упознаћемо вас са његовим најосновнијим карактеристикама.

Паметна дневна соба. Изгледа прилично обично, али може доста тога што код нас још увек није уобичајено. Ако сте заборавили да искључите пеглу или желите да укључите клима-уређај пре доласка кући, то можете да урадите даљински.

„За разлику од обичне собе, ова паметна соба има неки начин управљања расветом, управљања ролетнама и жалузинама и управљања климатизацијом. Централизованог управљања у односу на класично. Значи, у класичном систему је могуће појединачно управљати системе, попут ролетни или клима-уређаја. Овде је то централизовано под један систем обједињено и у многоме олакшано кориснику да се тиме бави“, објашњава Владимир Шијачић.

Прво питање потенцијалних корисника је због чега је то важно? Пре свега због уштеде енергије, а потом безбедности и комфора, каже Владимир.

„Причамо о неком зимском дану који је сунчан. Ако подигнемо ролетну на сунчаној страни куће дозволићемо сунцу, односно топлоти, да уђе унутар стана и да то догреје за степен или два. Тај степен или два смо догрејали без коришћења икаквог енергента, бесплатном енергијом сунца. Кад то сунце зађе или је количина светлости мања, спустићемо ту ролетну да би сачували температуру унутар просторије“, наводи Шијачић.

Притиском на један прекидач искључује се светло, спуштају ролетне, климатизација подешава на штедљиву, а касније лако враћа на жељену температуру.

„Исто тако је то могуће урадити путем апликације за мобилне телефоне, таблете, притиском на један тастер или можда на најједноставнији начин. Систем има могућност да вас прати. Прати геолокацију вашег телефона, зависи колико је корисника, ако су два корисника у кући, систем чека да се удаљите иза неке замишљене линије и сам прелази у мод рада да је кућа тренутно напуштена, спушта ролетне, искључује светла, смањује задату температуру на климатизацији“, каже Шијачић.

Дакле, системом се управља прекидачима, затим даљински, са било ког места на планети које има интернет, а може и аутоматски, по задатим временским командама. Систем има и малу метеоролоску станицу, која је монтирана са спољне стране и прати временске прилике.

„Даје кориснику могућност да у случају када крене нека временска непогода напољу, системи који се односе на ролетне, управљање ролетнама, уколико крене олуја, метеостаница ће сама константовати да је олуја, подићи ће ролетне да не дође до њиховог остећења. У случају кад се ви удаљите из вашег стана, систем препознаје да сте напустили стан и може да одради функције које су неопходне, да искључи све утичнице или светла која су остала, а не треба да буду укључена кад ви више нисте у стану. И да закључа одређене прозоре, спусти ролетне и тако даље“, објашњава Дејан Дешић.

Према његовим речима, овај систем "Free At Home", даје могућност да и током иницијалне изградње објекта уградите инсталације које ће омогућити врло једноставно повезивање свих уређаја.

„Даје вам могућност да и у случају реновирања стана немате потребу да ви уништавате, рушите нешто или радите неке физичке преправке. Систем га сам аутоматски препознаје и апсолутно сам уређај може да функционише без икаквог разбијања зидова стана или било чега другог“, каже Дешић.

Централну јединицу инсталирате једном, а опрему набављате по сегментима, онда кад то вама одговара. Све функције у стану раде на основу вашег програмирања. Апликација се инсталира врло једноставно. Они који се тиме баве дуго и озбиљно кажу да пружа додатну сигурност.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 16. авг 2019, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

pametna i glupa kuca i ljudi na blizinu i na daljinu

Eto taman kako moze da bude korisno, isto tako neko drugi moze da vam ukljucuje uredjaje, niste culi za hakere? Ovako u "glupoj kuci" moze lopov da vam pravi stetu i pozar samo ako fizicki upadne, a u "pametnoj" bice slucajeva da vam se pegla upalila na daljinu, i nedaj Boze sta jos sve ne.

(петак, 16. авг 2019, 12:19) - Marko [нерегистровани]

'Кућица - паметница'

То је можда практично ако живите сами па нема ко да вам спусти ролетне или укључи бојлер. Да је среће куће би нам биле пуне људи тј. деце, па би то неко од укућана могао да одради.

Сем тога, све што је повезано на интернет подложно је упаду и контроли са стране. Тако да може да се сазна кад устајете, кад лежете да спавате, шта волите да једете (на основу тога шта имате у фрижидеру), колико воде трошите, шта гледате преко ТВ-а...

Да ли нам је заиста потребно да нам сваки уређај буде 'паметан'?