Виртуелна стварност која ће изменити хируршке процедуре

Захваљујући виртуелној стварности, једна врста наочара могла би да буде обавезана у операционим салама. Хирурзи са њима виде цео васкуларни систем.

Виртуелна стварност једног дана могла би да има кључно место у оперативним салама, посебно наочаре, једна врста катетера вођеног виртуелном стварношћи. Хирурзима омогућава преглед људског васкуларног система. Имају осећај као да се заиста крећу по крвним судовима пацијента.

„Употреба виртуелне реалности представљаће сасвим другачији начин посматрања наших процедура. Можемо да преместимо своје катетере и лечимо болести на начине на које пре нисмо могли, без употребе или са много мање употребе рендгенских зрака“, објашњава професор др Вејн Монски са Универзитета у Вашингтону.

Врх овог катетера има сензоре који визуелно представљају његову тачну локацију унутар артерије или вене. Хирург све то види у природним бојама, у анатомски тачној верзији пацијентовог тела. Тродимензионалност се добија из снимака скенером или магнетном резонанцом. Велики скок напред са стандардног црно-белог, дводимензионалног приказа који се тренутно добија рентгеном.

„Одувек сам мислио да би било дивно када бисмо могли да будемо у људском телу. То нам је сада омогућено. Ту сте, све је око вас и чак можете да комуницирате са тим телом током стварне операције“, додаје професор Монски.

Не зна се када ће се ове наочаре видети у болницама. За сада, извесно је ажурирање технологије и смањивање величине хардвера.

број коментара 0 Пошаљи коментар