Први лет „охотника“ – упознајте нови руски стелт дрон

Руска војска објавила снимак новог стелт дрона под називом „окотник“ како изводи први лет.

Најављено је да ће летелица која је изашла из „Сухојеве“ фабрике моћи да прикупља обавештајне податке, али и да напада непријатељске мете.

На видео-снимку види се „охотник“ како полеће на непознатој локацији.

Током лета су изведена сва неопходна тестирања. Први лет „охотника“ је трајао двадесетак минута.

Модел је аеродинамичан направљен од сложених материјала.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. авг 2019, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Boze kako glupih komentara...

... Ima stvari u prirodi protiv kojih jednostavno ne mozete.
Priroda je najbolji dizajner i ona najbolje i najekonomicnije uredi stvari. Treba je samo posmatrati, proucavati i primeniti njena resenja. Da ne kazem kopirati.

(четвртак, 08. авг 2019, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Неком није лако

За оне који су писмени, руско МО и Сухој су јасно рекли да је за сада долет летелице 5000 км. За оне са лошом намером који говоре о 20 минута, ето хладног туша на овај врели дан, штои ије лоше. За онога наивног читаоца који је видео "прозор" чисто да научи да ако авион има млазни мотор, онда мора напред да има и уводник ваздуха, чији је задатак да профилисаним каналом доведе ваздух до млазног мотора, где се даље копримује кроз низ турбина (две) и на крају се пали заједно са горивом у комори сагоревања. И кроз издувник одлази у атмосферу чиме се ствара реактивна сила која га покреће унапред. Мало основне физике, јер можда читалац није тих дана ишао у школу. Дакле, тај "прозор" је уводник ваздуха.

(четвртак, 08. авг 2019, 17:15) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

@B-2

У фази развоја и испитивања постоје строго прописане процедуре када се шта ради. У фази првог пробног лета НИКАДА НИКО у свету не увлачи стајни трап. И за Вашу информацију концепција летећег крила je одавно позната и потиче од првих дана ваздухопловства. Посебно на томе су се истакли НЕМАЧКИ истраживачи браћа Хортен (са својим Ho II, Ho V, Ho IX,...) који су скоро искључиво радили са оваквим типом летелица. Тако да је рецимо амерички Б-2 скори идентична копија немачког Ho-229 кога су американци запленили 1944. Али аеродинамички овај концепт је познат од почетка развоја ваздухопловства, само је одувек имао проблем око стабилности. И за крај, да више не будете злуради, први руски авион типа летеће крило је био БИЧ-3 из 1926. и Путилов Сталь-5 из 1935. (експериментални путнички авион са 18 места). БИЧ-3 је ПРВИ овакав авион у свету који је полетео. Први овакав амерички авион (Northrop N-1M) је полетео тек 1940. дакле пуних 14 година касније. И ту нико никога не копира. То се зове наука.

(четвртак, 08. авг 2019, 16:38) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Опуштено.

Домаћи атлантисти могу мирно да спавају. Добио сам информацију од поузданог и високорангираног извора у руској авијацији, да су ово дронче купили преко Амазона.

(четвртак, 08. авг 2019, 15:55) - rade [нерегистровани]

RE: Tehnologija

Rusi nisu imali nikakvog Konkorda nego Tu-144 koji je bio mnogo bolji, brzi a i prvi je poleteo. Nazalost narod SSSR nije bio tako platezan ko zapadna elita pa je linija Moskva - Alma-Ata bila kratkog veka dok se Konkord duze odrzao na linijama Pariz, London - New York.

(четвртак, 08. авг 2019, 15:34) - aca -Augsburg [нерегистровани]

@ B-2

Vidim eksperat si pa bi te priupitao sta ti je to "vazdusna visina"? Osim toga pre nego sto se ukljucis u komentarisanje trebao bi da znas da se na prvim probnim letovima ne uvlace tockovi iz sigurnosnih razloga.

(четвртак, 08. авг 2019, 12:44) - Drmr [нерегистровани]

Smesno

Do kada ce te se glupirati sa komentarima da Rusi kopiraju zapadnu tehnologiju? Svaki avion bilo cije proizvodnje lici na avion,svaki auto lici na auto,bicikla na biciklu.Nije bitno dali ce jedne na druge da lice,vec je bitno kakva je tehnologija primenjena za funcionisanje tih proizvoda.Rusi su sto se tice aero- tehnologija daleko ispred zapadnjaka,sami razvijaju svoju tehnologiju.Za skeptike,ako je neko sposoban da napravi bolju imitaciju od orginala,treba mu se diviti,u ovom slucaju Rusima.

(четвртак, 08. авг 2019, 10:39) - anonymous [нерегистровани]

B-2

Ha ha ha!
Moram se nasmejati!Koja novost da nepoverujes!Rusi i Kinezi kopiraju Amere i prave plagijate od kartona! Ovaj Ruski B2 nemore ni tockove da uvuce kad postigne vazdusnu visinu! Strasna tehnologija!

(четвртак, 08. авг 2019, 08:06) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Opet ukrali zapadne ideje. Guglajte X-47 kako izgleda, maltene pa ista stvar. Ovo vec postaje dosadno koliko kopiraju.

(четвртак, 08. авг 2019, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

tehnologija

pa i ruski Konkord je mogao da leti nesto oko 2 sata maksimalno