Научници развијају „вештачки језик“ како би открили лажни виски

Ново технолошко решење које је развио тим научника у Шкотској, популарно названо „вештачки језик“, може се користити и за откривање отрова, као и за праћење квалитета воде у рекама, али и за откривање лажног вискија.

Осећај када вам послуже чашу прошлогодишњег вискија, а на боци пише да је 18 година стар, врло је непријатан, нарочито за познаваоце и љубитеље овог пића. Међутим, научници развијају „вештачки језик“ који би заувек могао да отклони овакве непријатне ситуације.

Тим стручњака из Шкотске каже да се њихов уређај може користити за детекцију различитих врста вискија што би могло да помогне и у откривању фалсификата.

„Можете обучити ваш „језик“ каквог су укуса различите врсте вискија, тако да када се појави лажна верзија он је може препознати, као и потврдити ако је виски прави“, објашњава др Аласдер Кларк, руководилац истраживачког тима Универзитета у Глазгову.

Кларк наводи да се ова технологија може уградити у мали, преносиви апарат који може имати широку примену, од откривања отрова до надгледања квалитета воде у рекама.

„У почетку, наша намера је била пре свега да направимо технологију која би нам користила у контроли квалитета производа. На пример, да компанија која се бави производњом сока од јабуке може да утврди да ли је сок који је произвела у уторак исти као онај који је произвела прошле недеље“, нглашава Кларк.

У чланку који је објављен у часопису Nanoscale, истраживачки тим је описао изглед њиховог „вештачкок језика“. Он се налази на стакленој подлози која садржи три одвојена низа, који су састављени од два милиона ситних „вештачких рецептора укуса“ - квадратића који су око 500 пута мањи од људских рецептора и имају странице дужине 100 нанометара.

У уређају постоји шест различитих врста ових рецептора. Три врсте су направљене од злата, а три од алуминијума. Један део њих је без икаквог премаза, а површина осталих је премазана различитим хемијским супстанцама које у контакту са светлошћу дају различите реакције.

Оно што је најважније, реакције се мењају у зависности од течности која их окружује. Резултат тога је да свака течност има свој карактеристичан и јединствен „отисак прста“. То значи да уређај може да се користи за раздвајање различитих течности, чак и у идентификацији, много боље него наш језик.

Како би тестирали свој проналазак, научници су „вештачки језик“ испробали на седам различитих врста вискија, вотки и етанолу раствореном у води. Утврдили су да апарат може да открије специфичне отиске свих врста вискија, па чак и њихову старост.

број коментара 0 Пошаљи коментар