Како научити компјутер да нам чита мисли

Швајцарски научници развили су систем који омогућава особама с тешко оштећеним моторним функцијама, попут квадриплегичара, да играју видео-игре користећи снагу мозга. Циљ је развијање технологије за контролу уређаја попут инвалидских колица.

Парализован после несреће, Самуел Кунз користи специјалан мождани компјутер за контролу аватара у посебно дизајнираној рачунарској игри названој „Брејн драјвер“. Његови мождани сигнали преносе се на компјутер електродама постављеним на глави.

„Покушавам да помакнем руку, прсте, само мислима. Зато морам да будем врло концентриран, јер више не постоји аутоматска веза између прстију и мозга“, каже Самјуел.

Кунз тренира свој ум замишљајући одређене радње које се затим преводе у сигнале за контролу игрице. Највећи изазов је декодирање сложених можданих сигнала уз помоћ неинвазивних сензора.

„Електроде су повезане са појачалом, затим са рачунаром и са нашим алгоритмом на крају. Алгоритми израчунавају мождани сигнал и шаљу наредбе којима наш пилот заправо може да управља“, објашњава принцип рада др Реа Лехнер, неуролог из Цириха.

Очекује се да ће већ следећа технолошка генерација донети сензоре и електроде директно уграђене у мозак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво