„Хуавеј“: У САД на „црној листи“, у Кини „патриотски избор“

Продаја „Хуавејових“ уређаја и даље расте упркос америчким забранама, и то на више од 58 милијарди долара у првих шест месеци ове године.

Компанија „Хуавеј“ је саопштила да је приход за прву половину 2019. године порастао за око 23 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. 

„Хуавеj“ продаје више телекомуникационе опреме од било које друге компаније на свету, преноси cnn.com.

„Наш рад одвија се неометано упркос америчким ограничењима. 'Црна листа' је имала одређени утицај на наш развој, али све је под контролом, мада се објективно и даље суочавамо са тешкоћама“, изјавио је, у име компаније „Хуавеј“, Љанг Хуа.

Продаја „Хуавејових“ паметних телефона расте – повећана је за 24 одсто, на 220,8 милијарди јуана (32 милијарде долара) током прве половине 2019. године. Ипак, Како је навео Љанг, компанија је изгубила положај на тржиштима изван Кине“.

Америчка ограничења узрок су неизвесности за односе кинеског гиганта са кључним партнерима, укључујући „Гугл“ и мобилне операторе који продају његове паметне телефоне.

„Хуавеј“ паметни телефони имају „Гуглов“ оперативни систем Андроид, без кога су мање атрактивни за корисника ван Кине.

Тренутни „Хуавеjови“ паметни телефони, попут водећег "mate 20 X", користе услуге компаније „Гугл“. Ипак, како Љанг каже, на Сједињеним Државама је да одлуче да ли „Хуавеј“ може наставити да користи „Гуглов“ софтвер на телефонима који ће се тек појавити на тржишту.

„Хуавеј“ развија властити оперативни систем. Али из компаније су поновили да би радије користили услуге и софтвер „Гугла“, ако је то могуће.

„Хуавејови“ призводи све су доминантнији на домаћем, кинеском тржишту, наводи се у истраживању компаније „Каналис“. 

„Стављање 'Хуавеја' на црну листу Сједињених Држава изазвало је неизвесност код купаца у иностранству, али у Кини се убрзање потражње наставило. Основна стратегија компаније ослања се на улагање у ширење мреже и привлачење потрошача који су тренутно корисници производа и услуга ривала“, рекао је аналитичар компаније „Каналис“, Мо Ђа, преноси cnbc.com.

У мају је Трампова администрација ставила „Хуавеј“ на такозвану црну листу ентитета, којима се налаже поседовање посебне лиценце за рад.

Амерички званичници тврдили су да би рад компаније могао да представља ризик за националну сигурност, док су из „Хуавеја“ негирали да имају везе са било којим обликом шпијунаже.

„Малопродајни партнери компаније 'Хуавеј', рекламирају производе позивајући се на патриотски избор“, наведено је у извештају компаније „Каналис“.

С друге стране, из „Епла“ су известили о смањеној потражњи у Кини почетком године, али су навели и укупно побољшање на тржишту у последњем кварталу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво