Штампање хране и органа – блиска будућност

Колико је влаге на имању или у воћњаку, да ли су штеточине напале биљке и каква је земља, све то може да се сазна преко мобилног телефона. Апликација је све више и готово за све. Ако вас занима да ли је младеж безопасан и то можете да утврдите мобилним телефоном. Свакодневно настају нове технологије, а професор Факултета техничких наука у Новом Саду, доктор Мијодраг Милошевић, објаснио је зашто је важно да их што пре прихватимо и научимо да их користимо.

Милошевић каже да су нове технологије довеле до умрежавања и боље комуникације са нашом средином, као и да оне свакодневно еволуирају.

Истиче да је посао њега и колега да оспособе стручњаке не само у коришћењу нових технологија, већ и у стварању нових које ће се примењивати и код нас и у свету.

„То захтева одговарајуће финансијско улагање и знање, а ефекти се виде касније кроз имплементацију у многим системима“, каже Милошевић.

Према његовим речима, примена нових технологија не зависи само од тога да ли ће оне бити имплементиране у привреди, већ и од степена обучености становништва и њиховом коришћењу.

Милошевић објашњава да се технологија сваким даном усавршава у помагању и олакшавању живота људи, па се тако развијају све напреднији скенери којима могу да се дијагностификују разни облици тумора или апликација на паметним телефонима која може да препознаје меланоме.

„Ми гледамо природу и неке њене системе и на основу њих градимо системе вештачке интелигенције. Рецимо, кад посматрамо колонију мрава или ројеве пчела, ми њихову поделу рада имплементирамо у производним системима – распореда ресурса, пројектом технолошком процеса израде производа, распоредом рада. Исту технологију коју је природа створила ми примењујемо методама вештачке интелигенције“, наводи професор новосадској Факултета технолошких наука.

Три-де модели уместо кулинарских рецепата 

Као што смо безброј пута до сада искусили, оно што нам је некада деловало немогуће и што смо виђали у научнофантастичним филмовима, сада се обистињује.

„Три-де штампа људских органа, на пример. Данас се успешно обавља штампање људској ткива. Интернет ствари омогућава коришћење технологија невезано за географску позицију“, каже Милошевић.

Професор сматра да је несумњиво да ће се нове технологије даље развијати. Тако је човечанство и дошло до нове четврте индустријске револуције, која се одразила не само на индустрију, већ на здравство и однос човека према природи.

Према његовом мишљењу, у наредном периоду неће доћи до крупнијих корака, већ много ситнијих, који ће у једном тренутку довести до нове индустријске револуције.

„Примена три-де штампе када је у питању храна, рецимо. Могуће је одштампати храну, поготову слаткише, колаче и тестенине. То је технологија коју је развила Наса, да би астронаути могли да се хране током дугих летова. Мислим да ће се у блиској будућности то примењивати и у ширим оквирима. Кувари и домаћице ће у будућности размењивати три-де моделе торти које ће моћи да штампају“, закључује Милошевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво