„Фортнајт“ финале – „Артур Еш“ грми, али не због Ђоковића или Федерера

Десет квалификационих недеља довеле су две стотине играча на стадион „Артур Еш“, где се током викенда одржава финале Светског првенства у видео-игри „Фортнајт“, а наградни фонд је рекордних 30 милиона долара. Синоћно финале дублова добили су "Nyhrox" и "Аqua" победивши момке под псеудонимима "Rojo" и "Wolfiez".

Свакоме од победника припало је милион и по долара, док су вицешампиони отишли кући са по 1,125 милиона долара. Вечерас се одржава финале у појединачној конкуренцији.

Фортнајт је једна од најпопуларнијих видео-игара на свету са око 250 милиона играча. Игра се онлајн, а почиње тако што се 100 људи нађе на одређеној мапи, на којој морају да пронађу оружје и друге ствари, помоћу којих треба елиминишу остале играче.

Близу 40 милиона људи покушало је да се квалификује за Светско првенство и у финале је ушло њих 100, углавном малолетних гејмера. На првенству учествују гејмери из 30 земаља, њих 70 из САД, 14 из Француске и 11 из Велике Британије.

На такмичењу се игра у популарном „Бетл ројал“ (Battle Royale) моду, који је последњих година постао популаран управо са Фортнајт игром – уз ПУБГ и Апекс леџендс.

Иначе, термин „Бетл ројал“ је постао светски познат након истоименог јапанског филма из 2000. године, у којем се ученици једног одељења средње школе боре на живот и смрт.

Предвиђа се да би публика е-спорта ове године могла да достигне 450 милиона људи. Због тога се очекује да турнир уживо прати више десетина хиљада љубитеља видео-игара, као и који милион преко интернета и друштвених мрежа.

Рекорд за наградни фонд је срушен, али само на месец дана, јер ће у августу у Шангају бити одржан турнир у игри Дота 2, који ће најуспешнијима доделити 30,2 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво