„Џејнс“ о новој „Заставиној“ модуларној пушци

„Застава оружје“ у завршној је фази развоја и демонстрације модуларне јуришне пушке М-17, наводи престижни војни сајт „Џејнс 360“.

Зоран Шушић, директор маркетинга и развоја у „Застави“, навео је да је основа за модуларну М-17 била пушка М-05 калибра 7,62x39 милиметара – попут оног за „калашњиков“, што је стандардни калибар српске војске и армија других земаља.

Пушка користи закривљени пластични оквир у који стаје 30 метака.

Шушић је додао, међутим, да се цев за мање од 60 секунди може заменити новом која испаљује калибар 6,5x38,7 милиметара из оквира капацитета 20 метака, који ће бити проширен да прима 30 метака, преноси Џејнс (Jane's 360).

Осим тога, са обе стране пушке постоји селектори да се пушка закочи, као и за одабир појединачне или аутоматске паљбе.

Покривач испод цеви може да се одстрани, а испод њега се налази шина на коју се може накачити бацач граната. Пушка има телескопски кундак, који може да склопи.

Метак 6,5x38,7 милиметара развио је „Први партизан“ оптимизован је за аутоматска и полуаутоматска оружја.

За поменути калибар се тврди да има боље аеродинамичне карактеристике које омогућавају мањи губитак брзине, равнију путању и, самим тим, већу кинетичку енергију при удару. Има домет од 800 метара.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 28. јул 2019, 12:20) - Kojot [нерегистровани]

Nije sve baš tako prosto

I u vezi članka i u vezi komentara. Pre svega, prelazak na novi kalibar je skup, znači treba ti puška koja radi sa onim što imaš, što proizvodiš i ti i drugi (zato puška primarno u starom kalibru), a i da možeš kupiti od preko ako bude potrebno, zlu ne trebalo. Drugo nisu naši razvili taj metak 6,8x39 jer taj metak razvijen na zapadu i poznat je kao 6,8grendel. Takođe, upravo je nastao jer se zaključilo da je koncept NATO 5,56 i ruskog 5,45 ne baš uspeo, što su zapadne avanture u Avganistanu pokazale, pa su u odeljenja ubacili i po koje 7,62 oružje, da dobiju na dometu koji 5,56 nema. I upravo je ovaj grendel u stvari neko unapređenje balističkih performansi da se dobije nešto što ima i dobre strane našeg (ruskog) 7,62x39 i zapadnog 5,56 (domet i probojnost ruskog, a položenost putanje (nešto bolju preciznost) zapadnog. Samo, nijedna armija nije prešla na Grendel, svima je zanimljiv (testiraju, i poneka spec. jedinica ima za pokazivanje), ali to košta, a ne dobija se puno. Puške danas ne dobijaju ratove, već ozbiljnija tehnika.

(субота, 27. јул 2019, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

SRPS

@Re;Zasto;kakve veze ima JUS standard sa zapadnim standardima (od kojih je prepisan, DIN i ISO, samo prilagođen nama) u vezi sa kvalitetom?To je bio tehnički standard.

(субота, 27. јул 2019, 02:02) - anonymous [нерегистровани]

re;Zasto

Zato stoje nama sve tudje i sto dolazi sa zapada bolje nego ono sto mi proizvodimo,a ni svesni nismo koliko je nas nekadasnji JUS standar bio bolji od zapadnog standarda i koliko je nasa roba kvalitetnija a i proizvodi,ali svi imamo svoja misljenjna,pa zato i nosi nasa policija heklere umesto nasi pusaka.

(петак, 26. јул 2019, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Ispravak

Standardni Nato metak je 5,56x45, pogrešno sam napisao u prethodnom komentaru. Takođe greši vaš prvi komentator, Proizvođač Heckler & Koch je njemačka firma a ne belgijska.
Ovaj kalibar što bi Prvi partizan eksperimentirao ( 6,5x38,7 ) nisam nigdje pronašao, postoje donekle slični metci Remingtona i Winčestera ali se razlikuju po dimenzijama i namjenjeni su za lov a ne za vojnu upotrebu.

(петак, 26. јул 2019, 18:00) - Slavoljub [нерегистровани]

Stanje stvari

A sta sa nekoliko desetina miliona metaka tog kalibra, koje vec imamo u magacinima? Da bacimo?

(петак, 26. јул 2019, 16:50) - anonymous [нерегистровани]

Kalibar nove puške zastarjeli 7,62x39 ?

Već sama činjenica da je izabran ovaj kalibar koji je ocjenjen zastarjelim ne govori dobro o ovoj puški. I Sovjeti/Rusi su ga davno zamjenili sa puno boljim metkom 5,45x39 koji je danas standard u ruskoj vojsci, a Nato stari 7,62x51 sa novim 5,56x51. Izbor ovog metka koji je nastao još prije 2.sr za poluatomatske puške Simonova i Tokareva je vrlo neobičan osim što se masovno proizvodi u Srbiji.

(петак, 26. јул 2019, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

"Super"

puska,a zasto pilicajac ispred policijske stanice ima Hekler&Koch pusku? Zasto uvozimo belgijske puske?