Можда би требало да обришете „Ве-Ел-Це плејер“

Због тога што је бесплатан и што је у питању софтвер отвореног кода, „Ве-Ел-Це плејер“ је једна од, ако не и најпопуларнија платформа за репродуковање видео-материјала на свету. Нажалост милиона корисника, у програму је пронађена грешка због које би корисници требало да размисле да, барем до следеће закрпе, престану да користе и обришу програм са рачунара.

Немачка агенција за сајбер безбедност "CERT-Bund" открила је грешку у Ве-Ел-Це плејеру (VLC Player), верзији 3.0.7.1, која је добила оцену рањивости 9,8 што се сматра „критичним“ статусом.

Грешка (означена као CVE-2019-13615) омогућава извођење такозваних RCE (remote code execution) акција, које потенцијално омогућавају хакерима да инсталирају, модификују или покрену софтвер на рачунарима без ичије дозволе, а може да доведе и до нежељног увида у фајлове са система.

У преводу – безбедносна рупа Ве-Ел-Цеа може да омогући хакерима да „отму“ ваш компјутер и добију увид у ваше податке.

Како WinFuture преноси, нико још није искористио ово, али верзије Ве-Ел-Цеа за Виндоус, Линукс и Јуникс су проблематичне, али не и за macOS.

"VideoLAN", који стоји иза развоја Ве-Ел-Цеа, такође је свестан проблема и тренутно напорно ради на закрпи која би запушила безбедносну рупу, али ће за њу бити потребно још неко време.

Нажалост по љубитеље Ве-Ел-Цеа, њихово једино тренутно решење јесте да обришу програм и зачекају да објављивање закрпе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво