Одложено лансирање првог словеначког сателита

Лансирање првог словеначког наносателита „Трисат“ у орбиту, планирано за 9. септембар, одложено је због неуспелог лансирања ракете „Вега“ компаније „Арианспејс“, која је требало да превезе стелит у орбиту.

Након што европска компанија за истраживање свемира „Арианспејс“ 11. јула није успела да лансира ракету „Вега“ из космичког центра у Француској Гвајани, датуми свих планираних лансирања су померени.

„Још се спроводе анализе, а према прописима, неће бити лансирања док не буде утврђено шта није било у реду„, рекао је вођа пројекта „Трисат“ Исток Крамбергер за словеначку агенцију СТА.

Крамбергер није могао да каже када би могло доћи до лансирања словеначког сателита, али је додао да би, према незваничним информацијама, то могло да се догоди крајем октобра.

„Трисат“ је развијен на Факултету за електротехнику и компјутерске науке у Марибору у сарадњи са словеначком компанијом „Скајлабс“.

Након што је састављен и тестиран на мариборском факултету почетком овог месеца, сателит је транспортован у Делфт у Холандији, где је спојен са лансирном платформом.

Цела конструкција је затим требало да буде транспортована у чешки град Брно како би била спојена са остатком товара мале свемирске летелице Европске агенције за истраживање свемира, али је због неуспелог лансирања ракете „Вега“ све отказано.

„Ми смо још у Холандији и припремамо се за могуће промене плана. Ако лансирање буде заказано за октобар, неће бити потребно додатно пуњење батерија сателита. Ако буде дужих одлагања, мораћемо поново да пунимо батерије и обавимо техничке провере“, навео је Крамбергер.

„Трисат“ може да прави мултиспектралне фотографије Земље у краткоталасном инфрацрвеном спектруму.

Сателит, тежак око пет килограма, налазиће се на висини од 500 километара у хелиосинхроној орбити.

Међу око 50 сателита које ће „Вега“ понети у орбиту налази се и словеначки сателит „Немо ХД“, који је развио словеначки Центар за изузетност за свемирске науке и технологије Весоље-СИ.

„Немо ХД“ је тежак око 65 килограма и моћи ће да производи високо дефинисане панхроматске и мултиспектралне фотографије и видео-записе Земље.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво