Олимпијске игре постају поље за промоцију напредних технологија

Следећа година је Олимпска година када се у Токију очекују једне од најспектакулранијих Олимпских игара икада организогваних. Домаћини ће на овој манифестацији приказати најнапреднију технлогију када је превоз у питању.

Олимписке игре све више постају технолошке игре. Први велики искорак биле су игре у Пекингу. Тада је домаћин искористио прилику да покаже колико је технлошки напредовао. Комшије из Јапана зато желе да засене све што је до сада виђено.

Већ одавно и „Нисан“ и „Тојота“ су конструисали потпуно аутономна такси возила која ће возити до борилишта. Међутим, када је Париз објавио летећи такси, „Тојота“ је повукла неочекивани потез и најавила да ће олимписки пламен бити упаљен летећим аутомобилом.

„Возило којим ће управљати човек, названо 'Небеска вожња', имаће четири комплета пропелера, и са дужином од 2,9 метара и ширином од 1,3 метра. Биће најмањи летећи аутомобил на свету“, објашњава Акио Тојода из „Тојоте“.

С друге стране, Париз заједно са „Ербасом“ и „Аудијем“, припрема за 2024. годину превоз гостију и учесника од аеродрома до олимпијских борилишта летећим беспилотним дроновима који могу да возе и спуштају капсуле са путницима на одређеним паркинзима.

„Засад су планиране две линије, од аеродрома до будућег Олимпијског села у Сен Денију и до 'Дизниленда'. Центар града је, тренутно, искључен из пројекта, јер је надлетање престонице због безбедносних правила комплексно“, наводи Бернард Мартенс.

Од аердорома у Паризу до центра града сада је потребан један сат, а ваздухом само неколико минута. Везе ће се остваривати у ниском ваздушном простору резервисаном за летове хеликоптера, а већ се размишља и о цени.

Циљ Париског градског саобраћајног предузећа је да не кошта више од једног до два евра по километру. Просечна вожња би, тако, коштала од 30 до 60 евра, што је, чак, у нижој пројекцији, јефтиније и од обичног таксија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво