Олимпијске игре постају поље за промоцију напредних технологија

Следећа година је Олимпска година када се у Токију очекују једне од најспектакулранијих Олимпских игара икада организогваних. Домаћини ће на овој манифестацији приказати најнапреднију технлогију када је превоз у питању.

Олимписке игре све више постају технолошке игре. Први велики искорак биле су игре у Пекингу. Тада је домаћин искористио прилику да покаже колико је технлошки напредовао. Комшије из Јапана зато желе да засене све што је до сада виђено.

Већ одавно и „Нисан“ и „Тојота“ су конструисали потпуно аутономна такси возила која ће возити до борилишта. Међутим, када је Париз објавио летећи такси, „Тојота“ је повукла неочекивани потез и најавила да ће олимписки пламен бити упаљен летећим аутомобилом.

„Возило којим ће управљати човек, названо 'Небеска вожња', имаће четири комплета пропелера, и са дужином од 2,9 метара и ширином од 1,3 метра. Биће најмањи летећи аутомобил на свету“, објашњава Акио Тојода из „Тојоте“.

С друге стране, Париз заједно са „Ербасом“ и „Аудијем“, припрема за 2024. годину превоз гостију и учесника од аеродрома до олимпијских борилишта летећим беспилотним дроновима који могу да возе и спуштају капсуле са путницима на одређеним паркинзима.

„Засад су планиране две линије, од аеродрома до будућег Олимпијског села у Сен Денију и до 'Дизниленда'. Центар града је, тренутно, искључен из пројекта, јер је надлетање престонице због безбедносних правила комплексно“, наводи Бернард Мартенс.

Од аердорома у Паризу до центра града сада је потребан један сат, а ваздухом само неколико минута. Везе ће се остваривати у ниском ваздушном простору резервисаном за летове хеликоптера, а већ се размишља и о цени.

Циљ Париског градског саобраћајног предузећа је да не кошта више од једног до два евра по километру. Просечна вожња би, тако, коштала од 30 до 60 евра, што је, чак, у нижој пројекцији, јефтиније и од обичног таксија.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. јул 2019, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Јашта

А док ви научите како се пише "технологија" ето нас у 22. веку. :) И игре се нису одржавале на Олимпу ;)
Благо нама децама...