Треба ли нам пилот у авиону?

Неки подаци говоре да се већина авионских несрећа догодила грешком пилота. Имајући у виду развој технологије, поставља се питање: треба ли нам пилот у авиону?

Авиони већ сада могу да лете без пилота. Они ионако проведу само три минута управљајући летелицом, а и то не морају да раде, тврди Мери Камингс, некадашњи војни пилот, а сада шеф лабораторије на Универзитету „Дјук“.

Према њеним речима, америчка војска и сада користи беспилотне летелице, које су велике скоро као и најпродаванији авион на свету „Боинг 737“. Војни подаци показују да су удеси дронова много ређи у односу на летелице којима управљају људи.

Без обзира на све путници још нису спремни за беспилотни лет. Људи желе да авионом управља човек, који дели њихову судбину, надзире уређаје и реагује ако неко прави проблеме.

Према оцени Џона Хансмана, професора аеронаутике на бостонском МИТ Универзитету, беспилотни летови су деценијама далеко од нас.То није техничко питање, већ је реч о поверењу.

Потенцијалне уштеде авиокомпанија чине ову идеју актуелном јер само смањење пилотске посаде са два на једног члана може да уштеди милијарде долара. Када се то буде догодило следећи корак су беспилотни цивилни авиони, али најпре у карго саобраћају.

Према оцени истраживача, авиокомпаније ће у будућности ниским ценама покушати да убеде путнике да лете авионима без пилота. Увођењу таквих летелица могла би да помогне и шира употреба аутомобила без возача, јер би се људи временом навикли на аутоматизовани превоз.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи