Мобилна апликација која подиже принос јабука

По производњи јабуке Србија се налази на шестом месту у Европи, подаци су Еуростата. Од укупне површине намењене за производњу воћа готово на 60 одсто се производи јабука. Како би узгајивачима овог воћа олакшалли процес производње у једној старт-ап компанији су развили мобилну апликацију која помаже у управљању воћњаком.

Машине које уместо сезонских радника беру јабуке већ су присутне у неким воћњацима Србије. А од пре пола године међу засаде јабука је стигла и мобилна апликација која узгајивачима прави планове за наводњавање, ђубрење и прскање. Активно је користи око 600 воћара, а она се брине за 150 хектара земљишта под засадима јабуке.

„Дошли смо до закључка да само знање и искуство у пољопривреди више није довољно. Дигиталне технологије које су данас у пољопривреди доступне олакшавају доста пољопривредницима радове у воћњаку тако што им омогућују да обављају радове брже, поузданије, прецизније. Исто тако смо темељили нашу идеју и развили смо мобилну апликацију за узгајиваче јабука која на основу података које воћари уносе о сорти јабуке, години садње, типу земљишта и неким сличним основним подацима, дакле, апликација им пружа планове за оптималан узгој“, објашњава Јована Ђорђић из компаније „Мап мај епл“.

Апликацију је осмислио петочлани тим који чине пољопривредни експерти, ај-ти стручњаци и економисти. На идеју су дошли јер се у њиховим редовима налазе и сами узгајивачи јабука.

„Видели смо да мали и средњи јабукари производе неких 20 тона јабука по хектару. Велики шамипони 65 до 75 тона по хектару, и видели да постоји велики јаз између малих и великих, и осмислили дигитално решење које ће да помогне тим малим јабукарима да достигну тај принос јабука од 65 тона по хектару“, наглашава Давид Блажевски, један од аутора апликације.

Као основну предност пословања виде то што су јединствени на европском тржишту. Постоје бројне апликација које управљају различитим усевима, али њихова је искључиво везана за јабуке.

„Апликацију је могуће скинути само на андроид телефонима тако да је апликација доступна на Гугл плеју, а индиректно могу и преко нашег веб сајта да скину апликацију“, наводи Јована.

Када се апликација преузме и узгајивачи унесу основне податке о свом воћњаку, на сцену ступају алгоритми који одређују који су оптимални услови узгоја.

„Софтвер израчунава заправо колика је неопходна количина хемијских елемената на годишњем нивоу оптимална и прерачунава то у неопходну количну препарата коју они користе. На дневном нивоу они добијају дневне агротехничке мере у случају прскања добијају колико треба да прскају на дневном нивоу“, објашњава Давид.

За сада ову апликацију користе узгајивачи јабука у Србији и Северној Макледонији, а поред језика ове две државе доступна је и на енглеском. И то није случајно јер творци апликације планирају да је прошире на пољско, турско и америчко тржиште.

Тренутно је ово предузеће, старо свега годину и по дана, усмерено на резултате. Колико су апликацијом успели да повећају продуктивност често проверавају на терену.

„Како бисмо се уверили у то да њима апликација помаже у свакодневним пословима и да кажем да је већина корисника повећала своје приносе за неких 15 одсто користећи нашу апликацију, уштедом времена, ресурса“, каже Јована Ђорђић.

Како би покренули свој старт-ап, како кажу чланови тима, није било потребно много ресурса. Оно што је било важније јесте време да се замисао оствари.

„До капитала долазимо као и већина старт-ап компанија данас у овој фази, путем ангел инвестора који улажу ризични капитал у овакву врсту старт-апа“, наводи Давид Блажевски.

Када достигну одређене приходе, апликацију ће, тврде, надоградити. Тако ће у будућности на њу моћи да рачунају и узгајивачи крушака, кајсија, брескви, трешања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво