Лансирана руско-немачка опсерваторија за мапирање свемира

Једна од најзначајнијих руских свемирских мисија након пада Совјетског савеза полетела је са космодрома „Бајконур“ у Казахстану, а главни циљ јој је да помоћу икс-зрака мапира космос.

Телескоп „Спектрум-Рентген-Гама“, познат као „Спектр-РГ“, заједнички је подухват Русије и Немачке, који ће изузетно детаљно откривати икс-зраке широм свемира.

Лансиран је са космодрома „Бајконур“ након неколико недеља одлагања – због техниких проблема на ракети.

Постаће потпуно функционалан за неколико недеља, а прво мора да пређе милион и по километара и стигне до популарног свемирског видиковца, познатог као „Лагранжова тачка два“.

Научници кажу да ће им телескоп помоћи да гледају „крупан план“ свемира и да им пружи увид у убрзавајуће ширење космоса.

Требало би да идентификује огроман број извора икс-зрака, попут колосалних црних рупа које се налазе у средиштима галаксија.

Очекује се да ће „Спектр-РГ“ открити можда чак и три милиона супермасивних црних рупа током свог оперативног трајања.

„Спектр-РГ“ је састављен из два дела – већег немачког система "eRosita" и руског ART-XC. Оба користе грозд од седам цевастих модула огледала да спроведу икс-зраке на осетљиве детекторе.

Радећи заједно, "eRosita" и ART-XC ће мапирати радијацију која путује кроз космос у енергетском распону од 0,2 до 30 килоелектрон-волти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво