Лансирана руско-немачка опсерваторија за мапирање свемира

Једна од најзначајнијих руских свемирских мисија након пада Совјетског савеза полетела је са космодрома „Бајконур“ у Казахстану, а главни циљ јој је да помоћу икс-зрака мапира космос.

Телескоп „Спектрум-Рентген-Гама“, познат као „Спектр-РГ“, заједнички је подухват Русије и Немачке, који ће изузетно детаљно откривати икс-зраке широм свемира.

Лансиран је са космодрома „Бајконур“ након неколико недеља одлагања – због техниких проблема на ракети.

Постаће потпуно функционалан за неколико недеља, а прво мора да пређе милион и по километара и стигне до популарног свемирског видиковца, познатог као „Лагранжова тачка два“.

Научници кажу да ће им телескоп помоћи да гледају „крупан план“ свемира и да им пружи увид у убрзавајуће ширење космоса.

Требало би да идентификује огроман број извора икс-зрака, попут колосалних црних рупа које се налазе у средиштима галаксија.

Очекује се да ће „Спектр-РГ“ открити можда чак и три милиона супермасивних црних рупа током свог оперативног трајања.

„Спектр-РГ“ је састављен из два дела – већег немачког система "eRosita" и руског ART-XC. Оба користе грозд од седам цевастих модула огледала да спроведу икс-зраке на осетљиве детекторе.

Радећи заједно, "eRosita" и ART-XC ће мапирати радијацију која путује кроз космос у енергетском распону од 0,2 до 30 килоелектрон-волти.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 03:46) - Грујица [нерегистровани]

Нешто више?

У равнотежном односу ДВА тела у васиони постоје Лагранжове тачке (увек 5). Да ли се онај подухват односи на L2 између Земље и Месеца, или између Сунца и Земље? То из чланка нисам успео да разазнам (мада би ме радовало да се ради о L2, равнотежној тачки између Сунца и Земље).