Осми „Тесла рели“ почиње 12. јула

Главни циљ „Тесла релија“ је повећање свести возача и широке јавности о примарној обавези заштите и очувања животне средине. Овај рели већ годинама спада у елитна такмичења ове врсте, и као такво је признато и препознато од стране међународних институција.

На „Тесла релију“ учествују еколошка возила, сврстана у три класе, електрична, хибридна и возила која користе алтернативна горива. Траса осмог релија биће дуга 300 километара. 

„Почели смо 2012. године, и већ у првој години смо добили Светско првенство, које смо ми организовали. Учествовало је седам земаља на првом релију, да би се све више увећавао број учесника. Некада су на Тесла релију учествовала и возила на плин и на метан, а од прошле године учествују само електрична и хибридна. Следеће године ћемо увести и возила на хидроген, која су будућност“, објашњава гост Јутарњег програма, Драган Шкрињић из Еко клуба Србије. 

Примарни циљ ових активности је рад на подизању свести о употреби аутомобила са нултом или смањеном емисијом штетних материја које се емитују у атмосферу, како код возача, тако и код широке јавности. „Тесла рели“ је само једна од активности која доприносе овом циљу.

„Суорганизатори смо Еко сајма на којима приређујемо изложбе електричних и хибридних возила. Организујемо трибине, конференције. Један део „Тесла релија“ је посвећен и хуманитарном раду, а затим и анимацији туристичких дестинација по Србији. Тако да смо што се тиче промоције Србије и промоције екологије, међу првима у Србији“, додаје Шкрињић.

Електрична и хибридна возила нису јефтина, па их из тог разлога нема у значајнијем броју на нашим путевима. Немамо ни задовољавајућу инфраструктуру за њихово коришћење и одржавање. Еко клуб Србије, наглашава гост Јутарњег програма, већ две године организује интензивне кампање како би представнике власти подстакле да уведу субвенције на електричне аутомобиле, јер Србија, и још неколико балканских земаља, су једине у Европи које не дају никакве подстицаје.

„Не ради се само о смањењу цене аутомобула кроз субвенцију државе, већ укидања пореза на додату вредност, неплаћања разних такси, дозвола кретања електричних возила по жутој траци, неплаћање паркинга, и још много различитих подстицајних мера“, наглашава Шкрињић.

Што се тиче инфраструктуре, Србија је у том погледу највише напредовала. Постоји већ око 40 до 50 пуњача у Србији. Влада је пет брзих пуњача од 50 киловата инсталирала на кључне тачке у Србији, док мањих од 22 киловата имају скоро сви бољи хотели, чак и неки ресторани су почели да уводе, наводи гост из Еко клуба.

Осми „Тесла рели“ се бодује за интернационални Рели куп, а ове године ће учествовати такмичари из Италије, Словеније, Аустрије, Бугарске, Румуније и Грчке. Из Србије ће учествовати возила на електрични и хибридни погон. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво