Амазон планира да лансира хиљаде интернетских сателита

У оквиру пројекта "Kuiper", ова интернет компанија планира да распореди 3.236 сателита како би могла да покрије регије у којима живи око 95 одсто светског становништва. Остали детаљи тренутно су штури, укључујући и процењени временски оквир за активирање мреже или трошкове пројекта, преноси билтен Европске асоцијације новинских агенција (ЕАНА), као и портал GeekWire.

Амазон је последња велика компанија која ће радити на том пројекту. Мрежу "Starlink SpaceX" чиниће скоро 12.000 сателита када буде довршена, док је "OneWeb" лансирао своје прве „5Г" сателите у фебруару.

„Пројект 'Kuiper' нова је иницијатива покретања нисколетећих сателита у Земљиној орбити која ће омогућити нисколатентну 'broadband' конекцију велике брзине за заједнице широм света које нису покривене конекцијом. Ово је дугорочни пројекат који предвиђа опслуживање десетак милиона људи који немају основни приступ 'broadband' интернету. Надамо се партнерству у тој иницијативи с компанијама које деле ову заједничку визију", изјавио је портпарол Амазона за GeekWire.

Амазон је у новембру прошле године саопштио да ће изградити 12 копнених станица широм света како би пребацивао податке у и са сателита, нудећи наговештај ширих свемирских амбиција.

У међувремену, "Blue Origin" Џефа Безоса, помаже 'Телесату' да размести мрежу интернетом повезаних сателита компаније ракетом за пренос великих терета "New Glenn", јавио је портал "Endgadget", преноси билтен ЕАНА.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво