Новинари и судије без посла због робота

Кина одавно није асоцијација само на јефтину робу. Сваког дана из те земље нам стижу вести о производима и услугама који имају предзнак „паметно“. Као једна од најнапреднијих земаља у области технологије, Кина улаже у образовање будућих стручњака за вештачку интелигенцију.

Занимања будућности стигла су и у кинеске школе. Кина је одобрила формирање катедри за изучавање вештачке интелигенције на 35 универзитета широм земље, а многи планирају да почну са уписом студената већ ове године.

Индустрија вештачке интелигенције ће до 2020. године премашити 22 милијарде долара, а велики профит оствариће и повезане индустрије.

Велика потражња у овој области, значи и велику потражњу за талентима који би могли да раде на развоју технологије. Универзитет Тсингхуа у Пекингу уписаће ове године 30 студената на новој катедри за вештачку интелигенцију.

„Вештачка интелигенције је веома важна за Кину. То је историјска шанса за нас, јер је Кина на истој почетној позицији у овој области заједно са другим државама. Успостављање катедре за вештачку интелигенцију и образовање талената донеће сјајне могућности Кини, моћи ће да преузме водећу позицију у развоју вештачке интелигенције“, сматра директорка Канцеларије за упис студената на Тсингхуа универзитету у Пекингу, Ју Сијаосијао.

Око 200 студената из читаве Кине добиће шансу да вештачку интелигенцију изучава и на Институту за технологију у граду Харбину.

„Постоје четири програма: вештачка интелигенција, паметна производња, паметна изградња и базичне науке. Прве две године студенти ће слушати основне курсеве, а онда ће изабрати различите курсеве у складу са интересовањима“, каже Синг Џаосија, директорка канцеларије за упис студената на Институту за технологију у Харбину.

Универзитети су такође основали курсеве попут роботичког инжењеринга, паметне науке и технологије и инжењеринга паметне производње.

Вештачка интелигенција има и доста практичних примена у Кини, па је тако интернет суд у Пекингу покренуо прошле недеље услужни центар за судске парнице у којем поред правих, ради и судија направљен уз помоћ вештачке интелигенције.

Први судија са вештачком интелигенцијом на свету заснован на паметном споју технологије говора и слике, помагаће судијама у обављању рутинских послова, попут пријема судских поступака и на тај начин омогући правим професионалцима да се усредсреде на судске процесе.

Судија вештачке интелигенције има женски лик и глас, а фацијална експресија и поступци засновани су на стварној особи. Путем интернет платформе, корисницима може да преноси суђење у реалном времену.

Ипак, судија вештачке интелигенције више ће радити као помоћник, са могућношћу да одговара на питања корисника, на основу података професионалног знања и вођења стварних судија. Кина очекује да ова иновација унапреди квалитет и ефикасност правних послова.

Пре судије, Кине је направила водитеља вести са вештачком интелигенцијом. Државна новинска агенција Синхуа представила је крајем прошле године своје прве вештачке спикере вести.

Први водитељи вести са вештачком интелигенцијом имају мушке ликове и гласове - један говори кинески, а други енглески језик. Ове године добили су и колегиницу, прву спикерку са вештачком интелигенцијом.

Попут вештачког судије, и вештачки водитељи имају покрете лица и тела засноване на правим особама, а развијала их је иста компанија. Вештачки водитељи уче сами себе из видео-снимака стварних водитеља, а могу текст да читају природно, попут људи. На лицу ових водитеља не можете да видите забринутост или умор, не могу да се разболе, никада не иду на одмор, а не тражи ни плату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи