Четрдесет година „вокмена“ и музике у покрету

Када год хоћете да слушате музику напољу, само ставите слушалице, уџекате их у телефон или неки други уређај и преко „Спотифаја“ или „Епл мјузика“ уживате у омиљеним песмама. Међутим, ера преносиве музике почела је пре 40 година.

Генерације које су одрастале 80-их и 90-их са сетом се сећају „вокмена“ – магичне справе која је пуштала касете.

Почетком 1979. године, председавајући „Сонија“ Акио Морита сазвао је на састанак младе инжењере, планере и маркетинг стручњаке како би им показао прототип, односно модификовану верзију диктафона по имену „сони пресмен“, који су користили новинари.

„Ово је производ који ће задовољити потребе младих људи који желе да слушају музику читав дана. Моћи ће да га носе свуда са собом и ако га са слушалицама пласирамо на тржиште постаће хит“, рекао је Морита.

Првог јула 1979. године, Сони је лансирао плаво-сребрни „вокмен ТПС-Л2“ у Јапану по цени од 150 долара. Годину дана касније почео је да се продаје широм света.

Упркос томе што су скептици говорили да се уређај неће продавати зато што не може да снима, први „вокмен“ је одмах постао хит, а у прва два месеца продати је 50.000 примерака. Оно што је још важније, променио је начин на који су људи слушали музику.

„Сони“ се прилагођавао потребама тржишта, избацујући велики број модела. Ипак, прекасно је прешао на MP3 формат. У 21. веку трон преносне музике заузео је „Епл“ са „ајподом“ и Ајтјунсима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво