Летење на Ади – Пијани комарац, Кременков ауто...

Необичан спектакл на Ади Циганлији посматрало је на стотине посетилаца погледом пратећи летелице у облику свиње, микрофона, тенка...

Без мотора, било каквог погона, осим људске снаге и доста креативности, 33 тима такмичила су се на Ади.

Такмичари су месецима правили аматерске летелице од картона, бакиних стољњака, старих тепиха, користећи све - од штапа до канапа.

Многи су прижељкивали да оборе светски рекорд који је постављен пре шест година у Калифорнији и износи 78, 6 метара.

Тим швацарских мишева инжењера намерачио се на највећи плен у њиховој досадашњој каријери сирокрадица.

Духовити тим који је предводио Павле Петровић такмичио се под паролом  „Ко је мазнуо наш сир“. Ови млади инжењери ваздухопловства, кажу у шали, покушали су да побегну са својим уловом. 

Публика је уживала и бодрила такмичаре и са обале и из воде. Пажњу је привукао и први еко авион направљен од рециклираних материјала.

Такмичари су се трудили не само да оборе рекорд у дужини лета, већ и да спреме веселе кореографије, а тимовима дају духовита имена.

Тако смо видели и „Летећи опанак“, „Кременков летећи аутомобил“, „Пијаног комарца“ и многе друге изуме.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. јул 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Prilično razoračavajuće

Prethodni, prvi Flugtag održan je pre 6 godina i tada je sve bilo mnogo bolje i na daleko višem nivou. Pre svega, "zaletište" je bilo na suprotnoj strani Ade, gde je neuporedivo više prostora. Početak je bio spektakularan, sa padobrancima koji su (svi do jednog) uspeli da slete upravo na zaletište. Voditelji su bili bolji, a "letelice" neuporedivo bolje osmišljene, bolje napravljene, maštovitije, blesavije. Uz to, ovaj Flugtag je bio planiran za prošlu nedelju, a iako je prognoza nedelju dana ranije najavljivala loše vreme (i prognoza se samo pogoršavala), čak i na zvaničnom Flugtag sajtu pisalo je da dogaaj neće biti otkazivan u slučaju kiše, ali da treba samo pratiti obaveštenja na tom sajtu, jer će biti blagovremeno postavljena. Nikakvog otkazivanja nije bilo, čak je i kiša tog dana sačekala, ali je događaj ipak otkazan i to praktično onda kada je već trebalo da počne! Nikad nesposobnija organizacija bilo čega.

Uz to, voditelji su bili uglavnom nemaštoviti i nepripremljeni, a jedini veliki ekran bio je postavljen odmah pored zaletišta. Dakle, oni koji su ga videli nije bio potreban, a oni kojima je bio potreban nisu mogli da ga vide. Naravno, izazvan je i potpuni haos na biciklističkoj stazi (bez ikakvog razloga osim bahatosti), a čak i su i policajci šetali tom istom stazom! Vozila parkirana celom dužinom trotoara (na Starom obrenovačkom putu, udaljenom desetak metara od šetališta) niko nije dirao?

Sve u svemu, vratite ljude koji su ranije organizovali događaj, objasnite i narodu i policiji šta je normalno, a šta ne i precizirajte pravila tako da ne može samo da se napravi okvir od nekoliko dasaka i učestvuje. Što je najgore, takve kreacije su odmah padale u vodu što znači da vizuelna ograničenost nije bila u cilju boljeg leta nego ili nedostatak ideja ili nedostatak para (a možda i raspoloživog vremena) što je opet na dušu organizatora.