Руска плутајућа нуклеарка спремна, критичари је зову „плутајући Чернобиљ“

После две деценије градње следећег месеца ће плутајућа нуклеарна електрана „Академик Ломоносов“ бити одшлепана на руски Далеки исток. Она је део руске амбиције да се обезбеди електрична енергија забаченом региону богатом ресурсима.

Платформа дугачка 144 метара биће пребачена до арктичког лучког града Певек, око 6.400 километара удаљеном од Москве. „Академик Ломоносов“ има два реактора „КЛТ-40С“, сваки снаге 35 мегавата.

Струјом ће снабдевати град и регион са око 100.000 корисника и компаније које се баве извлачењем руда и драгог камења у региону Чукотка.

Такође, електрана ће омогућити и амбициозне планове руске експланзије у арктичком региону, наводи Си-Ен-Ен.

„Адмирал Ломоносов“ биће најсевернија оперативна нуклеарна електрана на свету и кључна је за економски развој руског Далеког истока.

Око два милиона Руса живи у арктичком кругу у насеобинама попут града Певек, до којих често може да се допре само авионом или бродом. Ипак, они су заслужни за скоро 20 одсто БДП-а и биће кључни за будуће планове експлоатације арктичког рудног богатства, нафте и гаса.

Плутајућа нуклеарна електрана омогућава снабдевање таквих забачених крајева без трајног посвећивања и улагања великих средстава за постављање велике инфраструктуре, што је предуслов у случају конвенционалних електрана.

Међутим, концепт нуклеарног реактора стационираног у Арктичком океану изазвао је критике од група за заштиту животне средине, а „Гринпис“ је назвао „Чернобиљ на леду“ или „плутајући Чернобиљ“.

Агенција „Росатом“, која руководи електраном, истиче да је таква критика неоснована.

„Потпуно је неоправдано поредити ова два пројекта. То су неосноване тврдње. Сам начин на који реактори раде су потпуно другачији од оних у Чернобиљу. Наравно да оно што се десило у Чернобиљу не сме да се поново деси. Осим тога, 'Адмирал Ломоносов' ће се налазити у водама Арктика и биће стално хлађен, а тамо не постоји мањак хладне воде“, наводи Владимир Ириминку, главни инжењер за заштиту животне средине на „Ломоносову“.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво