„Ербас“ користи кризу у „Боингу“, стиже нови европски ловац

На париском Сајму авиона, највећем у свету, „Ербас“ је представио нови путнички авион великог долета, у производњу новог европског борбеног авиона укључила се и Шпанија. Ипак, сајам протиче у сенци кризе компаније „Боинг“, која се још не опоравља од серије удеса њиховог главног модела „737 макс“.

Пословица „док једном не смркне, другом не сване“ постоји у многим језицима, а често се изговара на овогодишњем Буржеу. „Ербас“ је представио "А321 XLR", путнички авион дугог долета којим директно изазива „боинг 737“. Очекује се око 200 наруџбина.

„Авион има долет од скоро 9.000 километара. Омогућиће вам летове преко Атлантика, од сваког града у Европи до било које тачке у Северној Америци, може да споји Блиски исток са Аустралијом. Можете слободно да планирате било коју нову руту“, истиче Кристијан Шерер, шеф продаје „Ербаса“.

Док „Ербас“ узлеће, у „Боингу“ је сасвим другачија атмосфера. Са Буржеа су упутили извињење за серију удеса због којих су приземљени сви њихови „737 макс“ авиони, а финансијске последице за многе авиокомпаније, могуће одштете од „Боинга“ и будући пад продаје – тек ће се утврдити.

„Те трагедије су нам тешко пале, једноставно не можемо да изразимо бол и саосећање према породицама страдалих. Појачаћемо наше напоре да направимо што сигурније авионе, научили смо на овим грешакама“, каже Грег Смит, финансијски директор „Боинга“.

Велико узбуђење је изазвало и представљање новог европског борбеног авиона најновије генерације, који су почеле да развијају Француска и Немачка, а сад им се придружила и Шпанија.

Иницијатива се сматра кључном да Европа постане способна да се сама брани, а не да, како кажу на Буржеу, „зависи од савезника у све неизвеснијем свету“. Планирано је да нови авион постане оперативан од 2040. године, и замени „рафал“ и немачки „јурофајтер“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара