За одлазак на Месец Наси треба више пара – 30 милијарди долара

Наси ће бити потребно између четири и осам милијарди долара више по години, да покрије трошкове амбициозног пројекта одласка на Месец – „Артемида“.

Чак 30 милијарди евра ће бити потребно за одлазак на Месец, који је планиран за 2024. годину, открива Наса. 

Агенцији ће бити неопходно од четири и осам милијарди долара више по години, како би покрила трошкове амбициозне мисије, наводи CNN.

Агенција ће зато морати да обезбеди између 20 и 30 милијарди долара у наредних пет година како би постигла свој циљ слетања на Месец 2024. године.

Детаљи мисије „Артемида“ описани су пре две године али сада питање финансирање остаје отворено.

Питање одобравања средстава за пројекат ће морати да иде пред амерички Конгрес, преноси dailymail.co.uk.

Осим што ће се људи први пут, од 1972. године вратити на Месец, Наса планира да почне са изградњом лунарне станице, где би чланови посаде на Месецу могли дуже да остају, што укључује сарадњу са приватним сектором.

Наса је недавно најавила да има у виду 11 компанија које ће пројектовати и проучавати прототипове различите опреме и возила која би се користила у мисијама, укључујући „Боинг“, "SpaceX", "Blue Origin" и "Northrop Grumman".

„Враћамо се на Месец, али то радимо потпуно другачије него што смо то радили шездесетих година. Потрени су нам партнери комерцијалног карактера који би покренули и конкуренцију али и иновације“, рекао је, представник Насе Џејмс Бранденстајн за CNN.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво