Бисери Народног музеја и архивски филмови као „дигитална историја“

У циљу спајања уметности са модерним технологијама и промоције културних садржаја на иновативни начин, у Комбанк дворани, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, покренут је пројекат „Дигитална историја“, као производ заједничке културне мисије Комбанк дворане, Југословенске кинотеке, Филмских новости и Народног музеја.

У питању је пројекат од националног значаја, који подразумева представљање дигитализоване базе уметничких дела Народног музеја, као и фрагмената филмова архива Југословенске Кинотеке и Филмских Новости. 

Конципиран је тако, да ће пре филмских пројекција на биоскопском платну бити представљено једно дигитално рестаурирано или дигитализовано уметничко дело, праћено причом наратора или у изворном тонском запису, који има за циљ да дело приближи посматрачу и едукује публику о историји и српском културном наслеђу и савременом стваралаштву. 

„Дигиталну историју“ ће на бископским платнима испратити велики број рестаурираних архивских филмова и уметничких дела. Оживљавањем уметничке слике кроз наративну причу на филмском платну ствара се веза између љубитеља филмске и ликовне уметности, а док се из филмских архива највреднији и најочуванији снимци дигитално рестаурирају и враћају биоскопској публици у новом едукативном и креативном облику. 

Ликовно уметничко дело праћено нарацијом се посматрачу чулно приближава, чиме буди још веће интересовање за приказано дело.

Снажан утисак и доживљај уметности 

Неочекиваним појављивањем експоната на биоскопском платну непосредно пре почетка филмске пројекције, гледалац се уводи у свет уметности кроз јединствен звучни, аудио и видео доживљај. Користи се само минут гледаочеве пажње како би се остварио снажан утисак и доживљај уметности.

Циљ је да се архивирају и сачувају дела филмске, ликовне и текстуалне уметности и да се посетиоцима биоскопа омогући да се на иновативан начин сусретну са скоро заборављеним примерцима уметности.

То је уједно и начин да се школарци и средњошколци едукују на тему историје српског филмског културног наслеђа и ликовних и уметничких дела, али је пројекат намењен и свим љубитељима историје и уметности. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво