Пронашли изгубљену „аполо“ капсулу – можда се „Снупи“, ипак, врати кући

Два месеца пре него што је мисија „аполо 11“ слетела на Месец, Наса је лансирала пробну капсулу, која се изгубила у свемиру. Научници-аматери сада су можда пронашли изгубљену капсулу.

Мисија „аполо 10“ требало је да буде пробна, у којој би све процедуре, изузев самог слетања на Месец, биле урађене и тестиране. Два лика из популарног цртаног филма и стрипа су одабрана да буду маскоте, па је тако командни модул назван Чарли Браун, а лунарни модул Снупи.

„Чарли“ се вратио кући, али је „Снупи“ имао друге планове. Лунарни модул је склизнуо у орбиту око Сунца и тако постао једина америчка свемирска летелица која више никада није виђена.

Попут игле у космичком пласту сена, шанса да „Снупија“ пронађу кретале су се оквирно 235 према један. Педесет година касније и то на годишњицу мисије „аполо 11“, астрономи су „98 одсто убеђени“ да су, ипак, успели.

Астроном-аматер Ник Хавс, сарадник Краљевског астрономског друштва, започео је потрагу 2011. године.

До тада, 40 година након мисије, на „Снупијеву“ кретњу утицали су Сунчева, Земљина и Месечева гравитација, а то је значило да су астрономи морали да претражују терабајте телескопских снимака и података.

Чак и сада, после вишегодишњих напора, Хавс и његове колеге не могу са сигурношћу да кажу да је објекат који су пронашли заиста „Снупи“.

„Све док не приђемо много близу и успемо да добијемо детаљан радарски профил, не можемо да будемо сигурно. Мораћемо да сачекамо да прође близу, али би тада могли да направимо детаљну фотографију. Било би то велико достигнуће за науку“, рекао је британски астроном, преноси Скај њуз.

Следећи датум када ће капсула проћи близу Земље је за неких 18 година, а тада би могла да се, према његовим речима, организује и мисија враћања „Снупија“ кући.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво