Роботи из Србије најбољи у „сакупљању атома“

Тим студената „ПМГ роботикс“ са Факултета техничких наука у Новом Саду, освојио је прво место на овогодишњем такмичењу „ЕУ-Робот 2019.“ у Француској и тиме Србију учинио најбољом у тој области међу екипама из целог света.

Координатор победничког тима је др Бранислав Боровац, професор са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, а у екипи која је тријумфовала на такмичењу су студенти Петар Кнежевић, Андреј Јусуповић, Слађан Плавшић, Желимир Тришић, Ђорђе Достанић, Данило Лазић, Милан Беадер, Бранко Јекић и Видоје Обрадовић. 

„Мислим да треба да будемо поносни стварно, због тога што студенти у целој Европи праве роботе за исти задатак. После се састану и ми можемо да се упоредимо на потпуно равноправан начин са студентима из Француске, Швајцарске, Немачке, из целе Европе“, рекао је професор Боровац.

Тема овогодишњег такмичења била је „Фабрика атома“ у част научника Мендељејева.

„Основни задатак био је да скупљамо атоме, групишемо их на одређени начин и на основу тога скупљамо одређени број бодова“, рекли су у тиму, у коме наглашавају да је за победу на такмичењу била важна и стратегија које се односила на посматрање и анализу конкуренције. Иначе, оба робота, са којима су освојили признање су потпуно аутономна.

„То значи, да када су на терену, ми немамо никакав контакт са њима, они у потпуности сами одлучују шта ће урадити даље и како ће наставити меч у коме је суштина мерење атома. То је поента такмичења, да се измере атоми који су у облику пакова за хокеј. Различите су тежине и различитих боја, а роботи су их одлагали на одређена места“, кажу студенти објашњавајући правила такмичења.

Конкуренција на завидном нивоу 

Конкуренција је била јака, а наши победници су на путу до победе, морали да најпре савладају екипу из Француске, затим из Швајцарске и на крају у финалу – екипу из Русије.

У тиму наводе да су пре сваког меча, у односу на противника, заједно доносили одлуке о тактици и стратегији.

„Ту је једно осам месеци озбиљног рада, за то време имају све обавезе као и сви студенти. Промена стратегије у овом такмичењу и те како захтева велико знање, способност и практичну вештину“, рекао је професор Боровац и додао да су студенти-победници ове роботе направили као испитни задатак. Наравно – испит су положили, нагласио је професор.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи