„Хуавеј“ уводи 5Г мрежу у Шпанији

Кинески телекомуникациони гинат увешће у суботу 5Г услугу у неколико шпанских градова, што ће Шпанију сврстати међу прве европске земаље са изузетно брзом мобилном мрежом, преносе западне агенције, позивајући се на саопштење шпанског „Водафона“.

„Водафон Шпанија“ 5Г мрежу нове генерације уводи у 15 градова 15. јуна у сарадњи са кинеском компанијом, најавио је извршни директор „Водафона“ Антонио Коимбра.

Биће то двоструко више градова него што је раније најављено, а Коимбра је истакао да ће мрежу 5Г с почетним брзинама од један гигабајт у секунди прво користити у Мадриду, Барселони, Валенсији, Севиљи, Малаги, Сарагоси, Билбау, Виторији, Сан Себастијану, Ла Коруњи, Вигу, Хихону, Памплони, Логрону и Сантандеру.

Брзине ће порасти на два гигабајта у секунди до краја године, што је 10 пута више од тренутног максимума у 4Г мрежама.

„Хуавеј“ је водећи провајдер мобилних мрежа, поготово у Европи, али је Вашингтон ту технолошку компанију у мају ставио на црну листу компанија чије је пословање с америчким партнерима строго контролисано.

Оптужујући „Хуавеј“ да потпомаже шпијунирање у интересу кинеских власти, Америка отворено притиска друге западне земље да не користе технологију те компаније.

Стављање кинеске компаније на црну листу утицало је на продају паметних телефона у Немачкој, објавила је агенција ДПА, позивајући се на изјаву заменика директора немачке подружнице „Хуавеја“ Дејвида Ванга.

Према његовим речима, „'Хуавеј' претпоставља да ће помоћи у изградњи 5Г мреже и у Немачкој.

„Тренутно испоручујемо мрежне елементе за проширење ЛТЕ мреже 'Дојче Телекома', 'Водафон Дојчланда' и 'Телефоника Дојчланда'. Претпостављамо да ћемо сарађивати са те три компаније и по питању 5Г мреже“, навео је Ванг.

После најаве америчких санкција према „Хуавеју“, потрошачи су забринути да неће моћи приступити новим ажурирањима „Гугловог“ оперативног система Андроид, а та ограничења ће, како је најављено, ступити на снагу средином августа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво