Поринут руски нуклеарни ледоломац „Урал“

Русија је поринула ледоломац на нуклеарни погон као део амбициозног програма обнове и проширења флоте и самим тим веће способности да искористи комерцијални потенцијал Арктика.

Ледоломац „Урал“ може да прими 75 особа и да пробија лед дебљине три метра.

Председник Русије Владимир Путин најављује да ће до 2035. године њихова арктичка флота управљати са 13 ледоломаца од којих ће девет бити на нуклеарни погон.

Русија гради нову инфраструктуру и ремонтује луке са циљем да значајно повећа теретни саобраћај дуж арктичке обале где се бори за доминацију са Канадом, САД и Норвешком.

Процена је да се у Арктичком кругу налазе резерве нафте и гаса еквивалентне 412 милијарди барела нафте.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Јасно и гласно

@Одг:@Паметна стратегија

Молим Вас да престанете да просипате овде западњачку пропаганду. Руска привреда је у врло добром стању и стабилно расте. И поред најжешћих санкција привреда а поготово пољопривреда доживеле су ренесансу. Руски буџет је у плусу, а тренутни суфицит 4 пута покрива укупан спољни дуг! Што се за америку не може рећи, јер ако сумирате амерички раст и амерички енромни дуг, онда су они у чабру и само вештачки, а не тржишно, држе еконимију. Пустите више Русе на миру, америчке носаче и остале ратне машине, овде се ради о флоти ледоломаца којих Русија има 47, а америка 3 - прастара. Шта је овде опасност за америку је то што ће Русија да држи стално отворен Северни морски пут (и то кроз руске територијалне воде), који је од Кине до Европе 3 пута краћи (7000 км спрам 21000 кроз Суец) и то што ће добар део евроазијског транспорта да контролишу Русија и Кина, док га сада контролишу американци и британци. Шта је овде моћног код овога брода, а што није написано, јер то што има систем двостуког газа, то јест контролом баласта може да ради у рекама, као и у дубоким водама севера. Једном речју то је чудо машиноградње.

(уторак, 28. мај 2019, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

@Одг:@Паметна стратегија

Nigde nisam pomenuo nikakvu studiju, vec americke vojne analiticare. Na kraju krajeva, ne treba biti previse pametan da bi i sami dosli do zakljucka sta bi se desilo sa nosacima aviona u slucaju rata. Kao sto rekoh, ogromni, spori, nemaju gde da se sakriju, laki za pracenje i jos laksi za raketiranje. I kakve veze ima populacija i ekonomija sa nosacima aviona? Ali kad vec pomenuste ekonomiju i populaciju, upravo zbog toga Amerika ne bi trebala da provociraju Rusiju i da izigravaju svetskog policajca, i itekako treba da brinu. Jer ako bi nedaj boze i doslo do rata upravo bi Amerika najvise stradala. Vecina stanovnistva Amerike skoncetrisana u velikim gradovima, skoro svi veci gradovi su im na obali...

(уторак, 28. мај 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Одг:@Паметна стратегија

Не постоји ниједна војна студија САД где се тврди да ће Русија потопити сигурно америчке носаче авиона, то је можда господин Лажански измислио. Не бојим се ја за Американце, популација и економија им расту, док је у Русији обрнута ситуација.

(понедељак, 27. мај 2019, 01:22) - anonymous [нерегистровани]

@Pametna strategija

I bez novih podmornica i torpeda svi nosaci aviona su plovece konzerve. Spor, ogroman, nema gde da se sakrije kao tenk np. kakav god da je, najsavremeniji ili od pre 50 god, nosac aviona ne moze da se odbrani od salve raketa. A takvih raketa Rusi imaju ni sami oni ne znaju koliko!
I Americki vojni strucnjaci prognoziraju da bi americki nosaci aviona bili potopljeni u prvim satima rata u slucaju sukoba Rusija vs Amerika. Cak i bez upotrebe nuklearnog oruzja!

(недеља, 26. мај 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

50 лет Победы, Вайгач, Севморпуть, Арктика, Ямал, Таймыр ...

Jos jedan. BRAVO.

(недеља, 26. мај 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Pametna strategija

Englezi, a i ceo svet se smejao dimu koji kulja iz jedinog Ruskog nosača aviona na dizel pogon ali njima nosači aviona i ne trebaju jer nemaju nameru da idu preko bela sveta, ko Ameri i bombarduju druge zemlje ali evo prave ledolomce i podmornice na nuklearni pogon da bi ostvarili supremaciju na Severnom Polu a sa novim podmornicama i novim torpedima svi Američki nosači aviona su samo lake mete, apsolutno ne predstavljaju više nikakvu opasnost za Rusiju.