„Хуавејева“ сламка спаса, да ли ће бити довољно?

Свој нови оперативни систем „Хуавеј“ је крстио као „Хонгменг“, а кинески технолошки џин сада ужурбано ради да га оспособи како би корисницима понудио алтернативу за „Андроид“. Осим тога, „Хуавеј“ има још један, потенцијално већи, проблем од губитка „Гуглових“ услуга.

Љубав између „Гугла“ и „Хуавеја“ пукла је готово преко ноћи. Била је довољна само једна одлука америчког председника Доналда Трампа и семе раздора је посејано. Многи би рекли: „Ако је само то било довољно, боље и да се разиђу.“

„Гугл“ је дан након тога најавио да ће укинути своје услуге кинеској компанији, између осталих и редовна ажурирања за оперативни систем Андроид.

„Хуавеј“ је убрзо узвратио поручујући корисницима да се не брину, јер је компанија рачунала на овакав сценарио и да развија сопствени оперативни систем.

Према писању Волстрит џорнала, сада је „Хуавејев 'мали'“ добио и име – Хонгменг, које је званично заведено и заштићено у кинеској Националној служби за заштиту интелектуалне својине.

Међутим, убеђивање потрошача да промене своје навике до сада се безброј пута показало као веома тешка и често неуспешна работа.

Неколико технолошких џинова, попут „Самсунга“ и „Мајкрософта“, покушало је да уђе на тржиште оперативних система, али корисници нису били одушевљени.

Време је показало да су корисници оперативних система посебно избирљива фела, толико истанчаног укуса да су од тржишта оперативних система на паметним телефонима начинили дуопол.

Андроид покреће 87 одсто данашњих смартфона, док остатак тржишта контролише „Еплов“ iOS, подаци су фирме за истраживање тржишта „Каналис“.

Шеф „Хуавејевог“ потрошачког одељења Ричард Ју рекао је пре пар дана за Си-Би-Ес да ће нови оперативни систем бити спреман за кориснике у Кини до краја године, а за остале почетком наредне.

Највећа препрека на том пољу је стварање такозваног екосистема који ће нудити плодно тло за развој апликација за кориснике.

И то не само за пребацивање и адаптирање већ популарних апликација, већ за стварање нових, којима ће се корисницима константно нудити свеж садржај.

Мо Ђиа, аналитичар „Каналиса“, рекао је за Волстрит џорнал да ће се корисници „Хуавеја“ у Кини потенцијално лакше прилагодити на нови систем, али да је то мало вероватно са онима ван Кине, који су навикнути на Гуглов систем апликација.

Због тога, губитак приступа Андроиду свакако представља ударац „Хуавеју“, који је протеклих година забележио изузетне тржишне резултате избивши на друго место по броју продатих паметних телефона, испред „Епла“ и мало иза „Самсунга“.

За сада, и „Гугл“ и „Хуавеј“ стоички подносе раскид, али као и у свакој вези, некоме ће бити теже да преболи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво