Сукоби „Хуавеја“ са конкурентима почели пре деценију и по

Свет потреса једна од највећих криза у информационим технологијама због прекида сарадње „Гугла“ са кинеским „Хуавејом“. Док са нестрпљењем очекујемо решење овог проблема, медији подсећају на неке сукобе које је „Хуавеј“ имао са америчким компанијама протеклих година.

Раскид сарадње „Гугла“ и „Хуавеја“ тренутно је једна од најважнијих вести свуда у свету. Вести и анализе стижу из минута у минут, а многобројни забринути корисници широм планете са нестрпљењем ишчекују исход ове битке.

Међутим, ово није први пут да се кинески гигант нашао на удару америчких технолошких компанија.

У последњих десетак година, „Хуавеј“ је више пута улазио у конфликт са америчким и европским конкурентима, што је некада резултирало и већим потресима него што је овај тренутни.

Још 2003. године, компанија „Сиско“ је тужила „Хуавеј“ због наводног кршења његових патената и незаконитог копирања изворног кода који се користио у њиховим рутерима и преклопницима.

Према изјавама представника компаније „Сиско“, „Хуавеј“ је до јула 2004. године уклонио спорни код, приручнике и интерфејсе командне линије и случај је касније одбачен.

Ипак ту све није било готово јер је „Хуавејов“ главни представник у Америци накнадно тврдио да је „Хуавеј“ невино оптужен у овом случају кршећи клаузулу о поверљивости њихове нагодбе са „Сиском“.

Као одговор на то америчка компанија је открила делове извештаја независног експерта који је доказао да је „Хуавеј“ украо „Сисков“ код и директно га је копирао у своје производе.

Даље, у јулу 2010. године, „Моторола“ је поднела жалбу у којој је именовала „Хуавеј“ као једног од саучесника у случају против компаније „Лемко“ због наводне крађе пословних тајни.

Процес је завршен тако што су „Моторола“ и „Хуавеј“ склопили споразум о поравнању свих нерешених судских спорова, али амерички произвођач мобилних телефона је платио необјављену суму „Хуавеју“ за коришћење њихове интелктуалне својине.

Већ следеће године, компанија „Водафон“ је на „Хуавеј“ рутерима и у другој опреми уочила такозвани бекдорс у софтверу која су кинеској компанији мигла да омогуће недозвољени приступ у „Водафоновој“ фиксној и интернет мрежи у Италији чиме су се могле прикупљати разне информације.

Сви наведени примери говоре у прилог томе да је кинески технолошки гигант одувек био трн у оку америчкој тек индустрији, а многи стручњаци се слажу да корен овог сукоба лежи у чињеници да „Хуавеј“ најбрже развија 5Г мрежу која ускоро треба да замени постојећу 4Г.

У сваком случају, очекује нас веома узбудљив период када је развој информационих технологија у питању.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво