Револуција у аутоиндустрији не сме да нас прескочи

На машинском факутетету у Београду организована је трибина о употреби електричних возила у Србији и њиховој будућности. Закључак је да треба брзо радити да нас не би прескочила револуција у аутоиндустрији, као и то, да је у локалним заједницама, потребна припрема инфраструктуре што се односи на пуњаче и електромрежу.

Србија има довољно струје, али је питање из којих извора сада долази, кажу стручњаци. Повећана потрошња увођењем електромобила значи и њену вишу цену, али за Србију има наде, јер смо богати обновљивим изворима енергије.

„С друге стране, имамо неизграђене хидрокапацитете на Великој Морави, на Ибру. С треће стране – долазе ветропаркови, тако да, што се тиче снабдевања електричном енергијом тих пунионица – биће довољно. Што се тиче у производње, имамо јадарит и могућу производњу батерија, тако да, Србија би могла да нађе значајно место у производњи или у целом ланцу производње и коришћења електромобила“, изјавио је професор Александар Гајић, из Инжењерске академије Србије.

Други велики проблем је недовољно образованих кадрова. На Катедри за моторна возила кажу да нема заостатка за светом у њиховој едукацији Већ сада студенти раде на пројектима веома сложених конструкција електромобила и на њиховој дигитализацији.

Интелиџент мобилити подразумева једну уску везу аутономних возила, повезаних возила и електричних возила, све заједно у пакету. То доноси много изазова за инжењере у будућности и ја сам апсолутно сигуран да ће наши инжењери бити део те приче“, рекао је професор Драган Александрић са Машинског факултета.

Уколико смогнемо снаге, у будућности можемо и сами производити веома софитицирана возила од електричних аутомобила до аутобуса, али је потребно да се пронађу финансијска средства да се оно што се код нас на универзитетима конструише и практично изведе.

Професори кажу да је најгори сценарио да ништа не предузмемо и да постанемо „отпад западне Европе са дизел и бензин возилима“, која ће до 2030. године из већих градова та возила –„истерати“.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Ona je u zaletu..

Vec sutra mi cemo biti iza nje.
Ona je industrijska. Nije politicka.
Ona smije nas preskociti...
Ona se nikog ne boji...
A najmanje straha ima .
Najmanje se boji nasih politicara i politicarki...
Nemozes je zakupiti.
Sama ti nikad doci nece.
A donijeti je tebi u ruke..
Zaista nesmije niko...
Duzni smo Srbiji i narodu svom da je zapocnemo sami.
Da je sami do kraja dovedemo..
Svako na svoj nacin... Jesmo li spremni. ??????..