Случај „Хуавеј“ као део трговинског поремећаја на релацији САД – Кина

Многи су оценили да је стављањем кинеског гиганта „Хуавеја“ на „црну листу“ у Америци, почео „трећи светски рат“. Таква одлука дошла је усред ескалације економског сукоба између Кине и САД. Након објава о раскиду сарадње, из министарства за трговину Сједињених Америчких Држава саопштили су, да су издали лиценце од 90 дана компанијама које се баве мобилном телефонијом и интернет провајдингом за рад са „Хуавејом“. Иза свега стоји дуготрајни поремећај у трговини између две земље", сматра ИТ стручњак, Петар Кочовић.

„Председник САД Доналд Трамп има председничка овлашћења у оквиру којих је реаговао и донео је одлуку самоиницијативно. Треба да кажемо да су га овог пута, подржала већина Демократа и већина Републиканаца да ту одлуку донесе, а то је саобразно овом рату који бесни, да тако кажем, између Кине и САД. Онда је то требало да се спусти на другу инстанцу, и за то је наравно потребно неко време, али ево, један дан је било то време. Министарство трговине је практично донело одлуку да се 90 дана да, 69 компанија је у питању, да постигну договор са 'Хуавејом'“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије. 

Кочовић подсећа да је међу компанијама, највећи „Гугл“, зато што се користи њихов софтвер а да су остале - хардверске компаније као што је „Интел“.

„Треба да кажемо да 'Хуавеј' има развојне центре у 21. држави, између осталог, у САД и Канади, и да, сагласно америчком ембаргу за извоз опреме за Иран, они терете 'Хуавеј' да су прекршили ембарго за извоз опреме, не само за мобилне телефоне, и телекомуникационе опреме. Они праве и опрему за фиксну телефонију, за интернет, почели су лаптопове да праве и таблете. Они сада тврде да то што је произведено у САД, не сме да се прода Ирану и одатле је практично цела прича почела“, изјавио је професор Кочовић.

Додаје да иза целе ситуације стоји „један дуготрајни поремећај у трговини између САД и Кине“.

„Директор и власник, под знацима навода – власник, јер он тврди да није једини власник компаније 'Хуавеј', тврди да је то компанија која припада људима, значи, нека врста радничког самоуправљања, док Американци тврде да тако нешто не постоји, већ да је у целу причу укључена кинеска влада, и зато је однос између кинеске владе и САД овде јако важан“, објаснио је професор Кочовић.

Две године испред свих 

Кочовић је навео да је „Хуавеј“ друга компанија на свету по производњи мобилних телефона, да је развила своју замену за Андроид оперативни систем, али да проблеми настају са Gmail-om, Google Play и Google Store - сервисима којима „Хуавеј“ не може да приступи ни на један начин.

Када је реч о учешћу „Хуавеја“ у развоју 5Г мреже и наводима о шпијунажи, професор је рекао да ће 5Г технологија бити расположива од 20 марта 2020. године, а да је „Хуавеј“, према речима директора из те компаније, у том напретку, две године испред осталих.

„Американци су их оптужили да шпијунирају све банке и платни промет у САД, захваљујући 5Г технологији, што су наравно, Кинези демантовали“, рекао је Кочовић и навео,  да ће, према неким проценама, до 2025. године, 5Г телефоне користити тек 15 одсто корисника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво