Амерички сајбер-ратници у Црној Гори и Северној Македонији?

Сајбер команда САД и даље је активна у Европи и ради са савезницима на спречавању утицаја на изборни процес, потврдио је један од челника ове специјалне јединице. Међу земљама у којима делује можда су Северна Македонија и Црна Гора.

Као део војне операције са циљем да се одбране избори у САД 2018. године, познате у Министарству одбране Америке под именом Синтетичка теологија (Synthetic Theology), Сајбер команда (U.S. Cyber Command) распоредила је сајбер-ратнике по Украјини, Северној Македонији и Црној Гори.

Идеја је била да се помогне поменутим државама да заштите своје мреже и да се прикупе подаци о противницима.

Како је потврдио један од челника Сајбер команде, Тимоти Хах, након тога у неким од тих држава поново су распоређени сајбер-ратници.

Иако није прецизирао у којим државама Сајбер команда има дејства у оквиру припрема за 2020. годину, Хах је нагласио да ће таква врста партнерства само наставити да расте.

„Када размишљамо о партнерству преко океана, желимо да будемо тамо одакле потенцијални противници могу да циљају наш изборни систем“, објаснио је Хах.

Планирано је да се отежа и закомпликује евентуално мешање у изборне процесе које потиче из земаља попут Русије. Амерички обавештајци тврде да је 2016. године било мешања током председничких избора, као и да је сличних акција било прошле године. Један од алата су налози на друштвеним мрежама.

Сарађујући са земљама у којима су ове године избори, америчка Сајбер команда сматра да ће имати бољи увид у то шта може да се очекује следеће године током председничких избора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се