„Хуавеј“ спрема одговор на „Гуглову“ забрану

„Хуавеј“ ће наставити да пружа услуге ажурирања на свим постојећим „хуавеј“ и „хонор“ паметним телефонима и таблет-рачунарима, покривајући оне који су продати и оне који су „на залихама“, први је одговор кинеске компаније на забране „Гугла“. У одбрану „Хуавеја“ стала кинеска влада.

У саопштењу које је „Хуавеј“ доставио порталу The Verge, та кинеска компанија подсећа на свој допринос развоју Андроид система на глобалном нивоу. Наводи се да је доказ за то – пораст продаје Андроид телефона, док продаја других произвођача стагнира или опада. 

Компанија поручује власницима „Хуавејових“ мобилних телефона да ће им и даље функционисати ажурирања.

„'Хуавеј' је дао значајан допринос развоју Андроида широм света. Као један од кључних глобалних партнера Андроида, блиско смо сарађивали са том платформом како бисмо развили систем, користан и индустрији и потрошачима. 'Хуавеј' ће наставити да пружа услуге ажурирања на свим постојећим 'Хуавеј' и 'Хонор' паметним телефонима и таблет-рачунарима, покривајући оне који су продати и оне који су 'на залихама'. Наставићемо са изградњом сигурног и одрживог софтверског система, како бисмо свим корисницима широм света пружили најбоље искуство“, наводи се у саопштењу „Хуавеја“.

У одбрану „Хуавеја“ стала је кинеска влада.

„Кина ће предузети неопходне правне кораке да заштити легитимне интересе својих произвођача. Сједињене Државе претпостављају да сви имају неки скривени циљ као они. Шире гласине и блате произвођаче других земаља да би победиле конкуренцију, без икаквих доказа сузбијају стране компаније снагом државе“, рекао је Лу Канг из Министарства спољних послова Кине. 

Кинеска компанија припрема се за евентуални губитак приступа софтверу америчких компанија као што су „Гугл“ и „Мајкрософт“, а развија се и интерна алтернатива оперативном систему за Андроид, што се може наслутити из дела саопштења у коме се наводи да ће компанија „наставити да гради безбедан и одржив систем софтвера“, пише портал The Verge.

Из „Гугла“ су поручили: „Придржавамо се захтева и пратимо даљи развој ситуације. За кориснике наших услуга, Гугл плеј и Гугл плеј протект наставиће да функционишу на постојећим 'Хуавеј' уређајима“.

И „Андроид“ је издао саопштење свим 'Хуавејовим' корисницима, у вези са даљим корацима које ћемо предузети поводом недавне одлуке америчке владе: „Уверавамо вас да ће, иако се придржавамо свих захтева америчке владе, услуге као што су Гугл плеј и Гугл плеј протект наставити да функционишу на постојећим 'Хуавејовим' уређајима.“

Амерички „Гугл“ је суспендовао лиценцу Андроид компанији „Хуавеј“, што значи да кинески произвођач мобилних телефона остаје само на основној верзији Андроид оперативног система.

Претходно је у четвртак Трампова администрација ставила „Хуавеј“ на црну листу компанија.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара