Временска прогноза на удару 5Г мреже

Контроверзе и страхови у вези са негативним последицама 5Г мреже не јењавају. После здравља, на ред је дошла и прогноза времена. Европски центар за прогнозу забринут је што 5Г мрежа користи фреквенције важне за метеоролошка осматрања.

Фреквенције на којој ће радити 5Г мрежа може искривити научна мерења и смањити тачност најава о разорним временским приликама, упозоравају из прогностичког центра у Редингу код Лондона, чији је пуноправни члан и наша метеоролошка служба.

„Ми меримо природну радијацију коју емитује планета, а ти нивои енергије су веома мали. Дакле, морамо имати врло осетљиве инструменте за мерење мале количине енергије“, каже Стивен Инглиш, метеоролог.

Око 50 метеоролошких сателита кружи око планете и пружа важне информације. Ако се њихови подаци ремете, последице могу бити катастрофалне. 

„Информације које доносе сателити омогућавају нам да упозоримо на олују пет до 10 дана раније. Доњи сет панела показује шта се дешава када покренемо систем прогнозирања, али намерно уклонимо податке са сателита. Нема апсолутно никаквог упозорења, а ово је пример урагана Ирма који је био веома разоран“, каже Тони Мекнали, метеоролог. 

Сваке године више од стотину циклона, урагана и тајфуна погоди свет. Најбоља одбрана су правовремене прогнозе и организовање евакуације, који су производ важних осматрања са сателита.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво