Наса: Месец се смањује као што се скупљају бобице грожђа

Земљин сателит Месец има ретку геолошку активност и на њему се повремено, као и на Земљи и осталим планетама, дешавају потреси. Због унутрашњег хлађења у последњих неколико стотина година, Месец се смањио за 50 метара и још је тектонски активан, тврде научници Насе.

Скупљање Месеца научници су упоредили са скупљањем бобице грожђа која се смањује и бора претварајући се у грожђицу, али за разлику од кожице грожђа, површинска кора Месеца се због крхкости распада, пише Индекс позивајући се на портал Stuff

Како се наводи, до тих појава долази када се кора помера и гура један део изнад другог, при чему се стварају необичне стене које се могу видети на површини.

Од раније је познато да се на Месецу дешавају четири врсте потреса. Прва три типа се односе на дубоке потресе које узрокују судари метеорита или топлотни потреси узроковани Сунчевом топлином, и они су релативно слаби, док је четврта врста такозваних „плитких“ потреса која је снажнија и може да достигне јачину до 5,5 степени по Рихтеру.

„Анализом смо закључили да је оваква активност још увек присутна и да вероватно изазива потресе и данас, кад се Месец и даље поступно хлади и смањује“, тврди Томас Вотерс, виши научник Центра за Земљу и планетарне студије при вашингтонском Смитсонијану.

Научници тврде да се потреси и скупљање настављају и данас, а фотографије камења и клизишта на површини упућују на недавне тектонске активности.

Наса поручује да се потреси догађају у тренутку кад је Месец на најудаљенијој тачки од Земље јер Земљина гравитација оштећује његову кору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво