„Нинџа бомба“ за прецизне нападе на терористе

САД су у тајности развиле ракету за извођење прецизних напада на терористе, без наношења штете цивилима који се нађу у близини напада, преносе амерички медији. Ракета је већ доказала своју употребну вредност на терену, наводи „Вол стрит џорнал“.

Како наводи Бизнис инсајдер, ракета под називом „Р 9 икс“ (R9X) представља модификовану верзију „хелфајер“ противоклопне ракете.

Уместо експлозије, ракета користи сирову силу како би елиминисала мету.

Вол стрит џорнал наводи да удар на циљану мету изгледа као да је „наковањ при великој брзини пао са неба“.

Оно што оружје чини посебно смртоносним је то што носи шест дугих ножева који се отварају непосредно пре ударца, уништавајући тако све на путу ка циљу.

Ракета је већ добила свој надимак – „летећи Гинсу“, по узору на тип висококвалитетног куварског ножа.

Пројектил који може да пролази кроз аутомобиле и зидове, такође зову и „нинџа бомба“.

Развој тајне ракете је започет 2011. године, као покушај да се смањи број цивилних жртава у борби против терориста, посебно због тога што су екстремисти често користили цивиле као живи штит.

И док конвенционалне ракете приликом експлозије претварају објекте у летећа шрапнеле, те су због тога погодне за убијање великог броја непријатељских бораца, „Р 9 икс“ је најбољи за циљање појединаца.

Америчка војска је „Р 9 икс“ користила само неколико пута, навели су званичници за Вол стрит џорнал, откривајући да се та ракета користила у операцијама у Либији, Ираку, Сирији, Јемену и Сомалији.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво