„Хабл“ направио спектакуларну фотографију спиралне галаксије NGC 2903

Блиставе звезде, космичка прашина и гасови око језгра галаксије, фантастични су приказ који је телескоп „Хабл“ снимио и који се може видети на новој фотографији спиралне галаксије NGC 2903.

Галаксија NGC 2903 је дeо сазвежђа „Лав“ које је удаљено око 30 милиона светлосних година од Земље. 

Америчка свемирска агенција Наса, уз помоћ моћног телескопа „Хабл“ истражује поменуту галаксију заједно са још 145 оближњих.

Спиралне галаксије имају централни део и спиралне кракове који чине заправо диск галаксије, пун звезда, космичке прашине и гасова.

Циљ истраживања спиралних галаксија је откривање веза између црних рупа које су врло близу језгра галаксија и група звезда које се налазе у њиховим средиштима.

Галаксије се деле према облику на елиптичне, спиралне и неправилне. Елиптичне галаксије немају диск, а спиралне су најсјајније.

Неправилне галаксије немају правилан облик ни структуру, нису толико сјајне и садрже највише међузвездане материје. Њихов, некада, хаотичан изглед, може бити резултат судара са другом галаксијом.

„Млечни пут“, припада спиралним галаксијама. Наш соларни систем, који је, може се рећи, на периферији галаксије, од њеног центра је удаљен око 25.000 светлосних година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво