Електромобил: 300 километара за 300 динара

Код нас је струја за пуњење електричних уређаја, па и аутомобила, најјефтинија у Европи. Ако бисте сада возили аутомобил на струју и пунили га из мреже, 300 пређених километара коштало би вас само 300 динара.

Шта нас чека за 10 година стручњаци могу да претпоставе примењујући правила која постоје у Европској унији.

Енергетски миx у Србији и даље је у корист угља чак 60 одсто елкетричне енергије долази из тих извора који ће већ 2030. године бити забрањени у ЕУ.

Остаје нам снага ветра и сунца, као и водотокова који се не могу користити пуним капацитетима.

Струја се не може складиштити и када је у мрежи мора се користити.

То се посебно односи на ветропаркове и соларне електране, јер када они раде и када има вишка енрегије, покрећу се пумпе које на веће висине пумпају воду у вештачка језера, а током ноћи из њих ће се производити потпуно нова енеригија са турбинама.

„Прича са новим хидроелкетранама није завршена и ја се искрено надам да ће се прича са градњом наставити, као и тренд ревитализације постојећих хидроелектрана“, каже проф. др Александар Гајић, Инжењерска академија Србије.

Друга, веома важна могућност је да електромобил постаје део кућне електроинсталације, односно његова батерија служи за складиштење струје када је она јефтина.

„Соларана електрана од 10 киловата може годишње да нам испоручи 12 хиљада киловат-сати, и  у летњим месецима да у потпуности снабдева елктромобил струјом“, наглашава Милош Костић из Центара за енергетску ефикасност.

Укупна електроенергетска ефикасност зависи и од мреже која може по потреби да даје, али и прима енергију.

Електромобили могу да дају потпуно нове организационе шеме за кућну употребу.

На пример панели могу да пуне батерију возила када сунца има, али исто тако да греју кућу када сунца нема.

Ако се овоме додају системи са топлотним пумпама и сондама према ономе сто пише на папиру добићемо довољно енергије да је и враћамо у мрежу, кажу струцњаци.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се